Vegetarisk saffransgryta med couscous

Vegetarisk saffransgryta med couscous
Foto: Ulrika Pousette

Vegetarisk saffransgryta med couscous

32 ingredienser

45 min

"Om man gillar saffran är denna couscousrätt perfekt! Välj vilka grönsaker du vill använda – jag har alltid zucchini och potatis i min gryta. Byt gärna ut morötterna mot sötpotatis om du vill." /Coura

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 gul lök
  • 4 potatisar
  • 4 morötter
  • 1 zucchini
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 msk rapsolja
  • 1 g saffran
  • 1 msk tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 1 habanero
  • 1.5 msk nokhoss
  • 1 msk sweet chilisås
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk bladpersilja, hackad

Nokhoss

  • 1 grön paprika
  • 0,5 röd paprika
  • 1 habanero (liten)
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kruka persilja
  • 2 schalottenlökar
  • 15 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • salt
  • svartpeppar

Couscous

  • 2,5 dl couscous
  • 1,5 msk smör, smält (eller olivolja)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 dl russin

Gör så här

Nokhoss

  1. Kärna ur paprikan och ansa salladslöken. Skala schalottenlök och vitlök. Skär allt i mindre bitar. Hacka persiljan.
  2. Mixa samtliga ingredienser till en slät pasta eller stöt i mortel.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Gryta

  1. Skala och finhacka löken. Skala och skär potatis och morötter i cirka 4 x 4 cm stora bitar. Skär zucchinin i bitar.
  2. Fräs lök och alla kryddor utom saffran i olja i en stor kastrull på högsta värme i 2–3 minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
  3. Tillsätt saffran och tomatpuré och rör om. Häll i vattnet och sänk sedan till medelvärme.
  4. Lägg i den hela habaneron, nokhoss och sweet chili. Rör om.
  5. Låt såsen sjuda på låg värme under lock i 10 minuter.
  6. Lägg i potatisen. Koka i 5 minuter och lägg sedan i morötter och zucchini. Låt sjuda i ytterligare 10 minuter på svag värme. Grönsakerna ska bli mjuka men inte överkokta. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.

Couscous

  1. Blanda couscous med smält smör eller olja, salt och gurkmeja i en skål.
  2. Koka upp vattnet, häll det över couscousen, lägg på ett lock och låt stå i 4 minuter.
  3. Fluffa upp couscousen med en gaffel och blanda ner russin.