Varm caprese med parmaskinka

POPULÄRT
Varm caprese med parmaskinka
Foto: Tv4

Varm caprese med parmaskinka

Av: Karin - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h

Bjud på en varm caprese med parmaskinka som förrätt innan middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 förp romanticatomater (8-10 tomater/person)
  • ca 2 msk olivolja
  • ca 2 msk balsamvinäger
  • 400 g burrata (eller mozzarella)
  • 8 skivor parmaskinka

Servering

  • 1 förp rucolasallad
  • 1 kruka basilika
  • crema di balsamico
  • 50 g pinjenötter, rostade (eller solroskärnor)
  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skölja tomaterna. Ta inte bort kvisten och rosetten på tomaterna och lägg dem i en stor eldfast form där de har gott om plats. Ringla lite olivolja och lite balsamico över, cirka 2 msk var. Ställ in i ugnen i 15 minuter. Ös tomaterna med skyn som bildas i botten av formen två gånger under tiden de gräddas.
  2. Dela varje ost i åtta bitar och lägg varje ostbit i en tunn bit parmaskinka och forma skinkan runt om men låt toppen vara öppen. Forma skinkan som en blomma runt osten.
  3. Höj temperaturen till 225 grader när tomaterna fått cirka 15 minuter i ugnen, och låt dem få sällskap av ost och skinka. Sätt knytena tätt ihop med tomaterna så att de håller ihop. Ös tomaterna igen och sätt in i ugnen 10 minuter till.

Vid servering

  1. Ta upp tomaterna försiktigt. Lyft i kvisten. Placera dem på en tallrik med ruccola och blad av basilika.
  2. Placera också ut fyra ostknyten på varje tallrik. Droppa några droppar med crema di balsamico och strö på några rostade pinjenötter. Det går också bra med rostade solroskärnor om någon är allergisk.
  3. Sätt fram svartpepparkvarnen och salt om någon önskar annars brukar det inte behövas.
  4. Serveras med en bit bröd så att man får upp den goda skyn.