Världens godaste chiligryta på högrev

Världens godaste chiligryta Scan NY
Foto: Köket.se

Världens godaste chiligryta på högrev

30 ingredienser

3 h

En god chiligryta är den perfekta rätten att bjuda familjen eller gästerna på. Den sköter sig själv på spisen och serveras med flera goda tillbehör såsom guacamole, gräddfil och picklad rödlök.

Så lyckas du med högrevsgrytan!
Högrevsgryta med kantareller Scan

Så lyckas du med högrevsgrytan!

Tips om hur du väljer rätt kött och vilken stor skillnad det gör att välja svenskt.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg Scan högrev
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 3 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 gula lökar, finhackad
  • 5 dl köttbuljong
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl mörk öl
  • 0,5 msk kummin
  • 0,5 msk lökpulver
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 3 msk majsstärkelse

Picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten

Guacamole

  • 2 avokador
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 limefrukt, saften av
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • salt
  • peppar

Servering

  • gräddfil
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Ansa högreven från hinnor och skär i mindre bitar. Hetta upp en gryta med smör och olja och bryn högrevsbitarna i omgångar tills de har fått fin färg. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  2. Stek den hackade löken i olja i samma gryta. När löken mjuknat något tillsätt vitlöken och stek i 2-3 minuter till. Tillsätt tomatpuréen och kryddorna. Tillsätt köttet till grytan igen och tillsätt ölen, krossade tomaterna samt så mycket köttbuljong att det täcker köttet. Låt puttra under lock i minst 3 h tills köttet faller isär.
  3. Tillsätt i slutet majsstärkelse om du vill få en tjockare konsistens på din gryta, eller tillsätt mera köttbuljong ifall du vill ha den något tunnare.

Picklad rödlök

  1. Skiva rödlöken. Koka upp ättikan, sockret och vattnet i en kastrull. Dra av från värmen och tillsätt löken. Låt stå en stund och rör om lite då och då.

Guacamole

  1. Mosa avokadon med en gaffel till önskad konsistens. Tillsätt finhackad koriander, limejuice och vitlök. Blanda om och salta och peppra efter smak.
  2. Servera din chili varm tillsammans med guacamole, picklad rödlök, gräddfil och lite koriander.
TIPS!
Fler tips!
Scan Åkerö säteri kossor

Fler tips!

Här kan du se mer om hur du kan göra skillnad genom att välja svenskt kött.

Läs mer

Att välja svenskt kött spelar roll!
Scan artikel högrev kossa

Att välja svenskt kött spelar roll!

Kolla på klippet för att lära dig mer om hur du kan göra stor skillnad genom att välja svenskt.

Läs mer