En riktigt festlig rätt för potatisälskaren - rostad potatispuré, friterade potatisnystan, syltad potatis och kokt potatis. Allt serverat med knalligt grön vinägrett på ängssyra.
Tvätta och skala potatisen. Rosta potatisskalen i ugn på 160 grader varmluft ca 30 minuter (tills att den är helt torr och gyllene).
Sjud upp grädde och mjölk och tillsätt det rostade skalet och låt sjuda ca 10 minuter. Låt det sedan stå i kylen över natten för att ta mer smak.
Dag 2 kokar du potatisen mjuk i saltat vatten. Sila bort vattnet och låt potatisen ånga av innan de pressas/passeras.
Sjud sedan upp gräddmjölken och sila ner hälften i den pressade potatisen. Tillsätt smöret och blanda till en slät puré (skall nästan vara som en tjock sås). Smaka av med salt och håll varm till servering. Späd ev med mer av den rostade gräddmjölken om det behövs.
Ängssyrevinägrett
Mixa ängssyran med raps- och olivolja i en kannmixer så att oljan bli grön och fin. Smaka av med citronsaft och salt.
Potatisnystan
Svarva bakpotatisarna i tunna strimlor och skölj dem i kallt vatten. Gör små nystan av potatisstrimlorna och lägg i tesilar. Fritera i 130 grader-140 grader varm olja tills de är gyllene i färgen. Låt rinna av på papper. Salta och krydda med yoghurtpulver.
Syltad potatis
Koka upp vatten, socker och ättika, låt svalna. Skiva potatisen tunt med en mandolin och lägg i ättikslagen. (Potatisskivorna skall vara 1 mm tjocka)
Kokt potatis
Skrubba potatisarna och sjud dem i lite vatten, smör, olja och salt strax före servering. Dela sedan potatisarna på hälften.
Övrigt
Skiva 2 mm tjocka skivor av schalottenlöken och lägg dem sedan i kallt vatten. Plocka lite utav stammen av ängssyran och lägg i kallt vatten.
Vid servering
Lägg på rostad potatispuré och toppa med ängssyrevinägrett, syltad potatis, kokt potatis, friterad potatis, schalottenlök och sist ängssyrebladen.