Lammstek i smakrik yoghurtsås

Lammstek i smakrik yoghurtsås
Foto: TV4

Lammstek i smakrik yoghurtsås

Av: Usha Ananthakrishan

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Indisk lammstek med heta härliga kryddor och en svalkande youghurt. Gott och nyttigt! Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • ca 1,5 kg lammstek benfri

marinad

  • 60 g sötmandel, skalad
  • 200 g gul lök, grovt hackade
  • 8 klyftor vitlök
  • 3 msk ingefära, grovhackad
  • 5 chilifrukter
  • 6 dl yoghurt
  • 2 msk malen kumipulver
  • 2 msk malen korianderpulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 4 tsk salt
  • 1 tsk garam masala
  • 6 msk matolja
  • 8 hela nejlikor
  • 12 kardemummakorn
  • 5 cm kanelstång
  • 10 svartpepparkorn

Garnering

  • 4 msk vita eller gula russin
  • 15 g mandelspån
  • ätbart guldblad, ovaxat

Gör så här

  1. Ta bort allt fett och det tunna skinnet utanpå steken.
  2. Lägg mandel, lök, vitlök, ingefära, chili and 3 msk yoghurt i en matberedare och mal till en fin pasta.
  3. Häll resten av yoghurten i en skål, vispa yoghurten lätt med en gaffel tills den är len och slät. Blanda i pastan från matberedaren, lägg till kummin, koriander, chili, salt och garam masala och blanda ordentligt.
  4. Rista några djupa spår på steken ovansida med en vass kniv, tryck in kryddpastan i spåren och mellan köttet. Vänd på steken och gör samma sak på andra sidan. Kryddpastan ska täcka steken med ett tjockt lager. Häll resten av marinaden över köttet. Täck med en platsfolie och marinera minst 24 timmar i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut det färdigmarinerade köttet från kylskåpet och låt det bli rumsvarmt. Ta bort plastfolien och lägg köttet i en gratängform. Värm oljan i en kastrull på medelvärme. När oljan är varm, lägg i nejlika, kardemumma, kanel och svartpepparkorn. När nejlikan börja svälla upp (det tar mindre än en minut), häll kastrullens innehåll över lammet.
  6. Täck lammet och en stekpanna ordentligt med aluminiumfolie. Stek i ugnen i 1 ½ timme. Ta bort folien och stek 45 minuter till. Strö över med mandelspån och gula russinoch stek 5-6 minuter till. Ta ut steken och låt vila i ett varmt ställe för 15-20 minuter. Skär sedan upp steken och lägg upp på ett serveringsfat. Ta bort alla hela kryddor i såsen och häll såsen över steken. Servera.