Örtkryddad gösfilé med kantarellrisotto

Örtkryddad gösfilé med kantarellrisotto
Foto: Tv4

Örtkryddad gösfilé med kantarellrisotto

Av: Urban - Uddevalla

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

30 min

Örtkryddad gösfilé med kantarellrisotto och syrlig rödlöksmarmelad. Marmeladen skall kallna och dra till sig, görs med fördel dagen innan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Den mustiga cantarotton och smakrika gösen tillåter att man kan välja mellan rött vin eller vitt vin med mycket karaktär, t.ex. ett vitt vin från Chile som heter Ravanal Gran Reserva Chardonnay (Beställningsnummer 473555-01). Smakrikt spännande guldgult vin med lång eftersmak.

Ingredienser

portioner

Rödlöksmarmelad

  • 2 rödlökar
  • 20 g smör (margarin)
  • 0,5 honung, flytande
  • 2 msk rödvinsvinäger

champagnesås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1-2 tsk rörsocker
  • 0,5 msk smör
  • 2-3 dl champagne
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk fiskfond
  • 1 lagerblad
  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt

Cantarotto

  • 4 dl avorioris
  • 1-2 bananschalottenlökar
  • 1-2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 8 dl kycklingfond
  • 1-1,5 dl kantareller, förvällda
  • 1 mozzarellaost
  • 1 dl parmesanost

Champagnebräserad gös

  • 4 bitar gösfilé (à 180 g/st)
  • 1-2 msk olivolja
  • blandade örter (timjan, basilika, oregano, rosmarin, flingsalt)
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • salt
  • 2-3 dl champagne
  • 12-16 cocktailtomater, på kvist
  • rapsolja (eller billig olivolja)

Gör så här

Rödlöksmarmelad

  1. Skiva rödlöken i så tunna skivor som möjligt. Fräs den mjukt i smöret utan att den tar färg. Tar ca 7 minuter.
  2. Tillsätt flytande honung och rödvinsvinäger. Låt småputtra i ca 30 minuter. Konsistensen skall bli som marmelad. Låt svalna och förvara i kylen lufttätt fram till serveringstillfället.

Champagnesås

  1. Sås blir oftast bättre ju längre den står så gör alltid sås tidigt. Skala finhacka bananscharlottenlöken. Fräs tillsammans med lite råsocker i smör tills den blir glansig.
  2. Tillsätt nästan 2 dl champagne samt vatten, fiskfond och lagerblad. Koka utan lock tills den reducerats till ca hälften kvarstår (ca 2,5 dl). Vispa under tiden ihop grädde med 1 msk maizena.
  3. Sila av lök och lagerblad och blanda ihop vätskan med gräddblandningen. Låt såsen sjuda i 2 minuter smaka av med salt. Låt sedan såsen stå på lägsta värmen med lock. Innan serveringen komplettera med lite mer champagne värm upp och handvispa kraftigt så att såsen blir "glad"!

Cantarotto

  1. I kastrull vid sidan om värms kycklingfonden. Finhacka bananscharlottenlöken och fräs löken mjuk. Häll i avorioriset och fräs det glansigt ihop med löken i 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar och under omröring i buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på.
  2. Under tiden fräs kantarellerna i smör salt och peppar så de blir härligt smakrika. När sista omgången buljong hälls i kan kantarellerna vändas ner i kastrullen. Koka på svag värme i ca 20 minuter. Häll i halva rivna mozarellan och halva mängden riven parmesanosten. Smaka av med salt och peppar. Om du känner att cantarotton blir klar för tidigt lyft av, ställ kastrullen direkt på träplatta. Känn av krämigheten och vid behov rör i mer mozarella och parmesanost.

Champagnebräserad gös

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj ugnsfast form med lite olja.
  2. Blanda örterna och saltet i mortel eller annan kross så de blandas och krossas till mer smaker. Se till att inga ben finns i filéerna (gösen är tacksam vad avser ben, om det finns kvar sitter de längst fram på filén).
  3. Lägg den "sämre" sidan av fisken upp smörj in den i olivolja och örtmix. Vänd filéerna gör om insmörjningen av olja och örtmix (om tid finns, kan fisken gärna få ligga insmord och övertäck 1-2 timmar i rumstemperatur och dra åt sig smaker!). Krydda lite vitpeppar på fisken
  4. Häll i champagnen i formen. Placera mitt i ugn ca 17-20 minuter (innetemperatur ca 55 grader).
  5. Förbered cocktailtomaterna genom att klippa en kvist per gäst med 3-4 tomater på. Lägg tomaterna i liten ugnsfast skål. Häll på samma kryddmix samt svartpeppar (eller välj bara flingsalt, svartpeppar samt timjan).
  6. Täck tomaterna med rapsolja eller billig olivolja. Rör runt tomaterna och kryddorna utan söndra stjälkarna. Placera de i ugnen samma tid som fisken (helst på högre värme men kan vara svårt att åstadkomma).