Umamirik renbuljong

Umamirik renbuljong
elles utemat
elles utemat

Umamirik renbuljong

7 ingredienser

10 m + koktid

"Det är enkelt att göra en god buljong från grunden. I det här recept använder jag endast några få ingredienser och resultatet blir en umamistint, örtig dryck eller bas för soppor och grytor. I en strävan att ta vara på hela djuret, i enlighet med samernas matkultur, kokar vi buljongen på ben som blir över vid slakt." /Elle

Ingredienser

portioner liter
  • 1 kg märgben (buljongben från ren)
  • 1 morot (stor)
  • 1 lök, skalad (stor)
  • 5 lagerblad
  • 3 l vatten
  • 2 msk salt
  • ca 1 dl persilja, hackad

Gör så här

  1. Mät upp allt (förutom persiljan) i en stor kastrull. Koka upp och låt sedan buljongen sjuda i 2-3 timmar.
  2. Smaka av buljongen med salt efter eget tycke.
  3. Sila av buljongen och tillsätt den hackade persiljan.
  4. Njut av den härliga buljongen som den är eller använd den i matlagning.