Pasta med fläskfilé, parmaskinka och pesto

Pasta med fläskfilé, parmaskinka och pesto
Foto: Martin Skredsvik
Ulrika JislandAnna Jonassen
Ulrika JislandAnna Jonassen

Pasta med fläskfilé, parmaskinka och pesto

Av: Ulrika Jisland, Anna Jonassen

Från: Mat i blomstertid

17 ingredienser

Det är väldigt smidigt med rätter där man kan lägga upp allt på ett och samma fat. Dels ser det generöst och aptitligt ut, dels sparar man en massa onödig disk. 

Receptet är hämtat ur boken Mat i blomstertid.

Ingredienser

portioner
  • 6 port tagliatelle
  • 800 g fläskfilé
  • 200 g parmaskinka
  • 22 körsbärstomater
  • 30-60 g rucolasallad
  • 0,5 dl cashewnötter
  • smör, till stekning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Krämig pesto

  • 1 kruka basilika
  • 2 dl parmesanost, grovriven
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • peppar (efter smak)
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Stek under tiden fläskfilén i smör. Salta och peppra.
  3. Kör basilika, parmesanost, cashewnötter och olja i en matberedare till en slät sås. Spara några hela blad av basilikan och lite parmesanost till servering.
  4. Finhacka eller pressa ner vitlöken och avsluta med att röra i matlagningsgrädden.
  5. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Både parmesanosten och nötterna är salta – var försiktig så att det inte blir för mycket.
  6. Värm peston i en kastrull före servering.
  7. Lägg upp den nykokta pastan på ett stort fat och häll på peston.
  8. Blanda runt och lägg på kött, skinka, tomater i halvor och sallat.
  9. Strö över grovt hackade cashewnötter och lite grovriven eller hyvlad parmesan.
  10. Avsluta gärna med några hela, fina basilikablad som dekoration.