Halstrad gös med svampsallad

Halstrad gös med svampsallad
Foto: Malte Danielsson
Ulrika Davidsson porträtt
Ulrika Davidsson porträtt

Halstrad gös med svampsallad

14 ingredienser

Halstrad gös med svampsallad och rödvinssås. En underbar hösträtt med blandsvamp och mustig rödvinssås. /Ulrika Davidsson

Ingredienser

portioner

Gös

  • 4 bitar gösfilé (eller annan vit fisk)
  • smör
  • 0,5 förp bacon
  • 2 rejäla nävar champinjon (, ostronskivling, shiitake eller annan svamp)
  • salt
  • vitpeppar

Rödvinssås

  • 1 rödlök
  • 4 klyftor vitlök
  • smör
  • 6 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond (koncentrerad på flaska)
  • 3 kvistar färsk timjan
  • vitpeppar
  • salt

Gör så här

Sås

  1. Börja med rödvinssåsen.
  2. Skala och skiva rödlök och vitlök.
  3. Bryn löken i lite smör i någon minut.
  4. Tillsätt rödvin och kalvfond och lägg i timjankvistarna.
  5. Låt koka upp och puttra på svag värme tills 2 deciliter av vätskan återstår.
  6. Sila av lök och timjan och häll tillbaka såsen i en kastrull.
  7. Koka upp och smaka av med vitpeppar och eventuellt lite salt.

Fisk

  1. Hetta upp en stekpanna och bryn fisken i smör i 3 minuter per sida eller tills den är genomstekt.
  2. Hetta upp en annan stekpanna och stek baconskivorna.
  3. Lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av.
  4. Lägg sedan i svampen och låt den steka i smör i ca 5 minuter.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Lägg upp fisken på tallrikar.
  7. Toppa med svampblandningen och häll en skvätt rödvinssås över.
  8. Dekorera med en baconskiva och en kvist timjan.