Krämig musselsoppa

Krämig musselsoppa
Foto: Malte Danielsson
Ulrika Davidsson porträttOla Lauritzson
Ulrika Davidsson porträttOla Lauritzson

Krämig musselsoppa

Av: Ulrika Davidsson, Ola Lauritzson

Från: GI Gourmet

16 ingredienser

En krämig soppa och rikligt med musslor. Servera de små sesamstekta fetaostspetten till så blir det en extra smakupplevelse. /Ulrika & Ola

Soppan går utmärkt att förbereda och bara värma på före servering. Spara då musslorna och lägg i dem först då soppan ska serveras.

Ingredienser

portioner
  • 150 g fetaost
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk olivolja
  • 4 spett
  • 1 kg blåmusslor
  • 5 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 fänkål
  • smör
  • 3 dl vitt vin
  • 3 msk fiskfond
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 2 förp konserverade musslor
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Ostspett

  1. Börja med att göra ostspetten. Skär fetaosten i tärningar och rulla dem i sesamfrön.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek tärningarna gyllenbruna runt om i olja några minuter.
  3. Låt svalna på hushållspapper.
  4. Trä sedan upp osten på spett.

Soppa

  1. Borsta och skölj musslorna väl.
  2. Skala och finhacka lök, vitlök och fänkål.
  3. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs grönsakerna i någon minut.
  4. Tillsätt musslorna och rör runt någon minut.
  5. Häll på vin, fond, grädde och vatten och låt koka i några minuter.
  6. Ta upp musslorna och släng alla som inte har öppnat sig.
  7. Låt soppan koka ihop och tillsätt väl avrunna musslor från burk.
  8. Smaka av soppan med salt och peppar.
  9. Häll på mer grädde eller vatten om det behövs.
  10. Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med musslorna med skal och de sesampanerade fetaspetten.