Sommar-gazpacho med färskostsmörgås

Sommar-gazpacho med färskostsmörgås
Foto: TV4

Sommar-gazpacho med färskostsmörgås

Av: Ulrica Millqvist

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

En härligt kall soppa som passar som förrätt eller lättare lunch. Kan serveras iskall och passar då perfekt en varm sommardag.

Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

Ingredienser

portioner
  • 1 gurka
  • 6 tomater, gula
  • 0,5 gul lök
  • 100 g mango
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula paprikor
  • 3 msk olja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm strösocker [ca 1 tsk]
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ev 3 dl vatten

färskost

  • 1 dl färskost (typ Philadelphia)
  • 0,5 citron, zest
  • 20 g gräslök
  • 10 g basilika

Gör så här

Soppa

  1. Skala gurkan och löken.
  2. Kärna ur paprikan och skär ner de tillsammans med tomaterna.
  3. Mixa alla grönsaker i en kannmixer i ca 3 minuter.
  4. Tillsätt mango och vitlök på slutet.
  5. Smaka av med olja, vinäger, peppar, salt och socker.
  6. Tillsätt eventuellt vatten och mixa ytterligare 1 minut.
  7. Smaka av igen och justera syran, sältan och sötman tills den känns bra.
  8. Sila soppan för att bli av med eventuella skalrester.
  9. Kyl ner soppan ordenligt i kylen i ca 2 timmar.
  10. Slå upp soppan på termos. Är det jättevarmt så kan du även tillsätta ett par isbitar så soppan håller sig riktigt kall i termosen tills det är dags att äta.
  11. Klar att servera. Servera gärna med gott bröd med till exempel färskost med färska örter.

Färskost

  1. Hacka örterna och rör ner i färskosten.
  2. Smaksätt med skalet från citronen (zesten).
  3. Färdigt! Bred på nybakat gott bröd!