Konjaksbestänkt hjortfilé

Konjaksbestänkt hjortfilé
Foto: TV4

Konjaksbestänkt hjortfilé

Av: Ulla-Britt - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

2h

Hjortfilé som serveras med rödvinssås, svartrötter samt sharon- och avocadosalsa.

Vintips från Ulla-Britt
Château de Seguin cuvée prestige art nr 3570 127 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Hjortfilé

  • 800 g hjortfilé
  • smör
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk konjakstänk

Rödvinssås

  • 2 rödlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl farinsocker
  • 4 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 4 msk kalvfond
  • 1 kvist backtimjan
  • 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk cognac

Svartrötter

  • 500 g svartrot
  • 2 msk citron, pressad

Sharon- och Avocadosalsa

  • 4 sharonfrukter
  • 2 avokador
  • 15 cm gurka
  • 3 salladslökar
  • 1 pepparfrukt, utan kärnor
  • 2 limefrukter
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm strösocker
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Hjortfilé

  1. Putsa köttet.
  2. Salta, peppra och stänk över konjak.
  3. Bryn det sedan i en stekpanna.
  4. Efterstek i ugnen till en innertemperatur på cirka 60 grader, cirka 125 grader ugnstemperatur.
  5. Slå sedan in köttet i folie, låt vila i 10 minuter.

Svartrötter

  1. Skala och skär dem i stora bitar.
  2. Koka i lättsaltat vatten med citronsaft 15-20 minuter tills de mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Rödvinssås

  1. Skala och strimla lök och vitlök och bryn det i olja.
  2. Tillsätt farinsocker och låt det bli lite karamelliserat.
  3. Häll över vinet och koka ihop tills 2/3 återstår.
  4. Tillsätt vatten, kalvfond och timjan.
  5. Koka ihop tills 4 dl vätska återstår
  6. Sila såsen så den blir slät.
  7. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och vispa ner det i såsen till lagom tjocklek.
  8. Koka upp och smaka av med konjak.

Sharon- och Avocadosalsa

  1. Skala sharon- och avocadofrukterna och skär dem i centimeterstora bitar.
  2. Skala, kärna ur och tärna även gurkan.
  3. Skiva salladslöken tunt.
  4. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
  5. Lägg i en skål.
  6. Pressa limefrukterna över och häll i olivoljan.
  7. Smaka av med en nypa socker, salt och peppar.