Ugnsbakad torsk med ljummen potatissallad

koket.se
Ugnsbakad torsk med ljummen potatissallad
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Ugnsbakad torsk med ljummen potatissallad

9 ingredienser

40 m

Portionsbitar av torsk lagas i ugn och serveras med ljummen potatissallad med ansjovis och färsk dill.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g torsk, i 4 bitar
  • 600 g potatis
  • 1 knippe gul lök, färsk eller stick
  • 200 g smör
  • 1 citron, saften
  • 125 g ansjovis, på burk
  • 1 kruka dill
  • salt
  • gräddfil, till servering

Gör så här

  1. Snabbrimma torsken genom att salta och låta den stå 15 minuter.
  2. Skiva löken. Bryn smöret i en stekpanna, vispa under tiden för att inte brännas. Det ska bli gyllene och dofta kola. När smöret slutat bubbla lägg i en klick smör och dra pannan åt sidan för att svalna. Lägg i den skivade löken och pressa över citronsaft.
  3. Lägg fisken i en ugnsfast form och skeda över lite av smöret. Baka fisken i ugn på 150 grader i ca 20 minuter eller tills den har en innertemperatur på 40 grader (56 grader för en fast fisk.)
  4. Koka potatisen och låt den svalna något. Dela potatisen i grova skivor och lägg i en stor skål.
  5. Hacka dillen grovt och dela ansjovisen en gång. Vänd ner i skålen och häll över det brynta smöret. Blanda. Servera tillsammans med torsken och några klickar gräddfil!