Tsukune med äggulekräm

koket.se
Tsukune med äggulekräm
Foto: TV4

Tsukune med äggulekräm

Av: Max Westerlund Inazawa

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

30 m

Tsukune är japanska spett med kyckling- och fläskfärs. Här serveras de med äggulekräm smaksatt med soja och mirin.

Se Max Westerlund Inazawa laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 300 fläskfärs
  • 300 g kycklingfärs
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk pankoströbröd
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk sesamolja
  • Tare (se tidigare recept)
  • rapsolja

Äggulekräm

  • 3 dl äggula
  • 3 msk soja
  • 3 msk mirin

Gör så här

  1. Hacka löken fint.
  2. Svetta löken i en stekpanna med 2 msk rapsolja tills den är mjuk men inte fått färg. Kyl ner löken.
  3. Blanda därefter fläskfärs och kycklingfärs med löken, salt, svartpeppar, panko, riven vitlök, riven ingefära och sesamolja.
  4. Konsistensen ska vara som en fastare köttbullefärs.
  5. Forma ca 70 g ovala bollar av färsen och trä på träspett. Ställ in de färdiga spetten i kylen och låt dem bli kalla till grillning. Detta förhindrar att de glider av spetten under grillning.
  6. Grilla sedan tsukune-spetten över en kolgrill tills de har fått en fin jämn yta och har en innertemperatur på 70 grader.
  7. Avsluta med att doppa spetten i tare och servera.

Äggulekräm

  1. Häll äggulorna i en vakuumpåse och baka dem i ugnen på 70 grader i 1 timme.
  2. Äggulan kommer att "sätta upp sig" och bli fast.
  3. Kyl ner vakuumpåsen med äggulan i isvatten.
  4. När äggulan är kall så häll ner den i en mixerkanna och mixa med soja och mirin tills en helt slät konsistens är uppnådd.