Foto: Tove Nilsson

Cheddargratinerad rotsaksgratäng


50 min4

Den här cheddargratinerad rotsaksgratängen är ett perfekt tillbehör!

Se fler recept från Tove Nilsson

  • 0.5 st purjolök
  • 3 st morötter
  • 3 st palsternackor
  • 0.3 st rotselleri
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm mald kryddpeppar
  •   Salt, efter smak
  •   Nymald svartpeppar, efter smak
  • 1 dl cheddarost, riven
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Skala och dela rotsakerna i mindre bitar.
  4. Fräs purjolöken i en stor kastrull eller gryta tillsammans med 0.5 matsked smör.
  5. Tillsätt rotsaker, grädde och mjölk.
  6. Låt koka på svag värme ca 20 minuter tills rotsakerna är mjuka och grädden kokat ihop.
  7. Smaka av med kryddpeppar, salt och peppar.
  8. Häll i en form och toppa med riven cheddar.
  9. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Annons:

Ugnsrostade grönsaker

av Alexandra Pascalidou
  •  18 ingr
  •  14 ingr
  •  9 ingr
  •  10 ingr
  •  11 ingr
  •  20 min
  •  12 ingr

Smillas mumsvåffor

av Anna Lind Lewin
  •  15 ingr

Lättlagad grönsakspaté

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  12 ingr