Chokladtårta "Snickers"

Chokladtårta "Snickers"
Foto: Jenny Grimsgård
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Chokladtårta "Snickers"

24 ingredienser

3 h + kylning

Chokladtårta "extra-allt" med smak av saltsöt chokladkola och jordnötter. Om man inte orkar göra två bottnar kan man göra en lägre tårta i två våningar med halva satsen. Tårtan blir god med bara en frosting om man inte känner för att göra alla tre. /Tove Nilsson

Kakform
Tårtbotten är bakad i en springform (18 cm). Om man endast har en vanlig (24 cm) form hemma kan man baka kakan lite kortare tid i ugnen. Tårtan blir lite lägre men god och fin ändå!

Tips till stora festen
Gör tårtbottnen i långpanna och skär upp i rutor. Toppa med valfri frosting, hackade jordnötter och hackad mörk choklad. Perfekt buffé-sött!

Ingredienser

portioner

2 bottnar

  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 300 g smör
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 1 krm salt
  • smör, till formen
  • 0,5 dl ströbröd

Peanutbutter cream

  • 3 dl jordnötssmör
  • 4 dl färskost
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Mörk chokladkolasås

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 25 g smör

Ljus chokladfrosting

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 125 g mjölkchoklad (t ex Marabou)
  • 1,35 dl vispgrädde
  • 1 msk glykossirap (eller vit sirap)
  • 175 g smör, rumstempererat

Topping

  • jordnötter

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Vispa ihop ägg och socker, smeten behöver inte bli pösig.
  3. Smält smör i en kastrull.
  4. Drag av från värmen och tillsätt bitar av choklad.
  5. Rör på svag värme tills chokladen har smält.
  6. Blanda chokladsmeten i äggsmeten.
  7. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en separat bunke med en gaffel.
  8. Sikta och vänd in blandningen i smeten med hjälp av en slickepott.
  9. Smörj två kakformar med löstagbar kant (18 cm).
  10. Strö ströbröd i formarna och häll i smeten.
  11. Baka i ugnen ca 30-35 minuter. Prova med en sticka för att se när kakorna är klar. De ska bli fasta men ändå fortfarande lite kladdiga.
  12. Låt svalna och ställ i kylen över natten. Kakorna är lättare att dela när de är fasta och kalla.

Peanutbutter cream

  1. Mosa ihop jordnötssmör, färskost och socker med en slev.
  2. Vispa grädden och vänd in i smeten.

Chokladkolasås

  1. Finhacka chokladen och blanda med grädde, sirap och smör i en kastrull.
  2. Låt puttra ihop på medelvärme till en tjock chokladsås. Låt svalna.

Ljus chokladfrosting

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädde och sirap i en kastrull.
  3. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå 2 minuter.
  4. Rör till en jämn chokladsmet. Låt svalna.
  5. Vispa med en elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten.
  6. Smeten ska bli helt slät.
  7. Montera ihop tårtan med peanutbutter cream mellan bottnarna.
  8. Klä tårtan med ljus chokladfrosting och ställ in i kyl ca 30 minuter.
  9. Tag ut och häll över chokladkolasåsen.
  10. Toppa med jordnötter.