Tove Nilssons munkar

Tove Nilssons munkar
Foto: Tove Nilsson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Tove Nilssons munkar

9 ingredienser

Klassiska fluffiga munkar rullade i socker.

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken
  • 1,5 dl mjölk, ljummen
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 förp jäst (à 50 g)
  • 2 ägg
  • 9 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 l neutral rapsolja
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Blanda mjölk, 1 msk socker och jäst i en bunke.
  3. Låt stå 15 minuter tills små bubblor syns.
  4. Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, salt, ägg och smör i en hushållsassistent.
  5. Arbeta degen ca 10 minuter i en hushållsassistent eller 15 minuter för hand.
  6. Täck med bakduk och jäs ca 1 timme till dubbel storlek.
  7. Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock.
  8. Ta ut runda ringar med en utstickare.
  9. Jäs ytterligare 30 minuter.
  10. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 minut på varje sida.
  11. Tag upp och låt rinna av på hushållspapper.
  12. Rulla i strösocker och servera.