Toves enkla fiskgratäng

Tove Nilsson recept

Toves enkla fiskgratäng

11 ingredienser

40 m

Toves recept på en enkel fiskgratäng "allt-i-ett" med potatis, torskfilé, lök och bladspenat.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g bladspenat
  • 600 g torskfilé
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 2 dl lagrad ost, riven (t ex västerbotten el parmesan - ta vad som finns hemma i kylen)
  • 3 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skala och strimla löken och fräs i 1 msk smör ca 5 minuter tills den är mjuk.
  4. Tillsätt grädde och bladspenat. Låt spenaten ånga på låg värme tills den är mjuk.
  5. Skär torsken i bitar och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Riv över pepparrot och strö över osten.
  6. Häll på grädde, lök och spenat.
  7. Häll av potatisen och stompa tillsammans med 2 msk smör. Krydda med salt och peppar.
  8. Täck formen med potatisstompet och ringla olja på toppen.
  9. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter.