Cronuts

POPULÄRT
Cronuts
Foto: Tove Nilsson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Cronuts

17 ingredienser

Baka cronuts hemma! I videoinslaget kan du höra Tove Nilsson berätta mer om det trendiga bakverket som skapades på ett bageri i New York som en korsning mellan en croissant och en doughnut.

Om man inte orkar göra egen deg funkar det med köpt smördeg men då är det VIKTIGT att köpa fryst smördeg på RIKTIGT smör och inte vegetabiliskt fett. 
Cronut är en blandning mellan en doughnut och en frasig croissant. Det är inte lika krångligt som att göra en klassisk fransk smördeg eftersom man brer på smör istället för att kavla in en stor smörbit i degen, det blir mer lätthanterligt. Skillnaden mellan en croissant och en cronut är att man friterar degen som en munk. Degen är en vetedeg på jäst och smör precis som det svenska wienerbrödet och en klassisk croissantdeg - alltså använder man inte smördeg utan jäst då man vill att munken ska "puffa" upp och blir riktigt hög och bilda många frasiga lager. Man använder sig av en vanlig vetedeg med ägg, nästan som en karlsbaderdeg och kavlar sedan in smör så att degen bildar lager som en croissant. Munken fylls med vaniljkräm och toppas med citronglasyr.

Ingredienser

portioner st

Cronutsdeg

  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör, smält
  • 0,25 förp jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk vetemjöl

vaniljkräm

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 krm salt
  • 6 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse

Citronglasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk citronsaft, färskpressad

Övrigt

  • 1-2 l frityrolja

Gör så här

Cronutsdeg

  1. Vispa ihop mjölk och smält smör i en bunke.
  2. Vispa in jästen i vätskan så att den smälter. Tillsätt socker, salt och ägg.
  3. Arbeta in mjöl till en smidig deg. Arbeta inte degen för mycket, då blir den för elastisk och svår att kavla.
  4. Forma degen till en rund boll och skär två snitt i toppen på degen så att den blir lättare att kavla ut efter vila.
  5. Lägg degen på en plåt och täck med plastfolie. Låt vila i kyl ca 1 timme.
  6. Vispa ihop smör och mjöl med elvisp. Låt stå framme i rumstemperatur.

Vaniljkräm

  1. Värm mjölken tillsammans med vaniljfrön.
  2. Vispa ihop äggulor, socker och maizena. Vispa in den heta mjölken.
  3. Värm vätskan under omrörning till en tjock vaniljkräm. Låt svalna och förvara i kyl så att den blir tjock och fast.

Cronutsdeg, forts

  1. Tag ut degen och kavla ut till en rektangel (ca 30 x 40 cm).
  2. Bre hälften av smöret på mitten (en tredjedel) av degen. Vik över en tredjedel av degen och bre ett lager till med resten av smöret.
  3. Vik över den sista delen deg och nyp ihop kanterna på degen så att smöret stängs inne i degen.
  4. Lägg degen på en plåt och täck med plastfolie. Låt vila i kyl 1 timme.
  5. Tag ut och kavla degen till en rektangel. Vik en tredjedel över en annan tredjedel och avsluta med den sista tredjedelen så att degen blir vikt i tre lager. Lägg in i kyl igen och låt vila ca 1 timme.
  6. Upprepa kavlingen och vikningen ytterligare 2 ggr. Låt vila 1 timme mellan varje vikning.
  7. Tag ut degen och kavla ut. Stansa ut sunda ringar av degen. Stansa även ut runda små ringar i mitten och spara de små degringarna.
  8. Lägg på en plåt och låt jäsa ca 1 timme.
  9. Hetta upp oljan till 180 grader.
  10. Fritera degen ca två minuter på varje sida. Låt svalna.
  11. Gör små hål i munken med en grillpinne och spritsa in vaniljkräm i hålen.
  12. Rör ihop alla ingredienser till glasyren och ringa över munkarna. Låt glasyren stelna och servera munkarna direkt!