Foto: Tove Nilsson

Saffransdeg


20 - 30 bullar

Klassisk deg med varm degvätska. Arbeta degen ordentligt – då blir bullarna riktigt saftigt luftiga. Ägget hjälper till att få bullarna mindre kompakta och smöret gör såklart att de blir saftiga och får en fantastisk smak! För att få bullarna saftiga ska ugnsvärmen vara riktigt hög och bullarna bakas snabbt i ugnen. Ju längre tid de står desto torrare blir de.

Tips på fyllningar till dina bullar:
Goda lussefyllningar

Recept på saffranskoncentrat:
Saffranskoncentrat

Saffransdeg

  • 50 g färsk jäst
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk saffranskoncentrat
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 krm salt
  • 2 st ägg
  • 13 - 14 dl vetemjöl
  1. Saffransdeg
    Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt saffranskoncentrat med mjölk. Rör tills jästen lösts upp i vätskan.
  2. Blanda i socker, smör, ägg, salt och lite vetemjöl i taget och blanda till en kladdig med fast deg. Arbeta degen ca 5 min. Jäs under bakduk 1 ½ timme.
  3. Baka ut i valfri form och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250°.
  4. Peta i russin i bullarna. Pensla med uppvispat ägg. Baka ca 7-8 minuter i mitten av ugnen tills bullarna fått fin färg. Låt svalna.

Annons:

Liknande recept

  •  11 ingr
  •  17 ingr
  •  9 ingr

Saffransbullar eller släta bullar

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  11 ingr
  •  17 ingr
  •  14 ingr
  •  8 ingr