Coeur de filet provencale

Coeur de filet provencale
Foto: TV4

Coeur de filet provencale

Av: Torkel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1h

Oxfilé för vitlöksälskaren! Serveras med vitlökssmör och potatis.

Vintips från Torkel
Château de Seguin, 89 kr, art nr 3958

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Kött

  • 1,5 kg oxfilé
  • 50 g smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • rapsolja

Vitlökssmör

  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • persilja, finhackad

potatis

  • 2 kg potatis
  • 1,5 tsk salt
  • 50 g smör
  • persilja, till garnering

Gör så här

  1. Skär potatis i skivor.
  2. Bryn i smör och olja och massa vitlök i några minuter.
  3. Lägg över i en ugnsform och ha på mer vitlök, detta ska stå i cirka 15 minuter i ugn på 225 grader.
  4. Ta oxfilén och bryn den runt om i smör och rapsolja i stekpanna.
  5. Salta och peppra och efterstek på låg värme utan spädning.
  6. Köttet ska vara rött.
  7. Efter 10-15 minuter ta upp köttet och ”fräs ur” grytan med lite vatten, skyn och häll över potatisen.
  8. Skär oxfilén i stora bitar.
  9. Gör vitlökssmör genom att blanda smör med vitlök och persilja, salt och peppar. Ju mer vitlök desto bättre.
  10. Lägg det skivade köttet på potatisen och lägg på vitlökssmöret.
  11. Låt stå i ugnen några minuter och lägg på lite mer smör innan servering.