Foto: TV4

Hjortfilé


1h 30 min4

Hjortfilé toppad med smörstekta trattkantareller och lättkokta lingon Serveras med rotfruktsgratäng samt en rödvin - och honungsreduktion.

Vintips från Torbjörn
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från Halv åtta hos mig

  • 800 g hjortfilé, ansad
  •   Rosmarin, efter smak
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  • 6 dl rödvin
  •   0.5-1 dl honung
  • 4 st potatisar, stora
  • 1 st palsternacka
  • 2 st morötter
  • 1 st rotselleri
  • 1 st lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 dl grädde (valfri fetthalt)
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  • 1 dl lingon, frysta och opreparerade
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1 dl trattkantareller, torkade
  •   Smör, efter smak
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  1. Hjortfilé
    Förstek i stekpanna någon minut för en fin stekyta.
  2. Lägg därefter filén i aluminiumfolie.
  3. Krydda med salt peppar och rosmarin.
  4. Sätt in foliepaketet i ugnen med stektermometer.
  5. Låt stå i ugnen till önskat gradantantal är uppnått.
  6. Låt vila en stund innan du skär upp den.
  7. Rödvinsreduktion
    Koka rödvin och honung på svag värme tills det återstår cirka en deciliter och att den blivit lite tjockflytande.
  8. Peppra lite om du vill.
  9. Det tar cirka cirka 45 minuter att göra reduktionen.
  10. Rotfruktsgratäng
    Värm ugnen till 200 grader.
  11. Skala och skiva alla rotsaker tunt.
  12. Lägg rotsakerna i en ugnsfast form.
  13. Pressa i vitlöksklyftan.
  14. Salta och peppra.
  15. Häll över grädden och ställ in i ugnen tills grönsakerna blivit mjuka och ytan har fått fin färg.
  16. Lättkokta lingon
    Koka upp vatten och socker till sockret har löst sig.
  17. Lägg i lingonen och koka i en minut.
  18. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik så att de inte klumpar ihop sig
  19. Smörstekta trattkantareller
  20. Lägg svampen i vatten tills de har svällt upp till normal storlek.
  21. Stek dem i smöret, salta och peppra.
  22. Servering
    Skär upp filén i skivor och lägg upp på tallriken.
  23. Toppa med de smörstekta trattkantarellerna och lingonen.
  24. Gör en spegel på tallriken med reduktionen.
  25. Servera rotfruktsgratängen till.

Annons:

Liknande recept

Konjaksbestänkt hjortfilé

av Ulla-Britt - Stockholm
  •  2h
  •  28 ingr

Salviastekt fläskfilé med rotfruktsgratäng

av Tommy Myllymäki, Lisa Lemke
  •  ca 1,5 h
  •  13 ingr

Helstekt hjortfilé jordärtkocksmos

av Fredrik - Örnsköldsvik
  •  1h
  •  22 ingr

Frulle/Brunch

av Tina Nordström
  •  40 min
  •  38 ingr

Duva med krämig palsternacka

av Gustav Trägårdh
  •  18 ingr

Rotfruktsgratäng

av Caroline Hofberg
  •  13 ingr