Älgfilé med murkelsås

Älgfilé med murkelsås
Foto: TV4

Älgfilé med murkelsås

Av: Torbjörn - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1h

Älgfilé som serveras med murkelsås, rotfrukter och grillat äpple fyllt med lingon.

Vintips från Torbjörn
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 800 g älgfilé
  • 1 burk konserverade murklor
  • 1 schalottenlök
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl kalvfond
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • 2 äpplen
  • 1 dl lingon
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 2 morötter (stora)
  • 1 bit kålrot
  • 1 purjolök (det gröna)
  • 1-2 msk cognac
  • 30 g smör

Gör så här

Älgfilé

  1. Bryn älgfilén runt om i smör.
  2. Lägg sedan filén i ugnsäker form.
  3. Salta och peppra och ställ i ugnen på ca 175 grader. tills innertemperaturen är 55 grader (medium). Låt ugnen stå på till äpplena.
  4. Packa in filén i folie och låt vila några minuter.
  5. Vid servering skär ca 1,5 cm tjocka skivor.

Sås

  1. Hacka murklorna och löken, stek sedan i en gryta.
  2. Löken får ej ta färg.
  3. Tillsätt buljong och grädde och koka cirka 10 minuter.
  4. Slå på konjak och rör i en klick smör.

Äpple med lingon

  1. Halvera äpplena ta bort kärnhuset.
  2. Strö över brun farin.
  3. Sätt in i ugnen i cirka 10-15 minuter.
  4. Fyll hålet med rårörda lingon.

Rotfrukter

  1. Skär rotfrukterna i stavar 0.5 tjocka och 10 cm långa.
  2. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter.
  3. Skär den gröna delen av purjolöken i långa strimlor, cirka 1 cm breda.
  4. Koka dem så de blir mjuka.
  5. Används sedan som snören runt rotfrukterna.
  6. Blanda rotfrukterna i fyra buntar, bind med purjolöken till ett paket.