Skär löken i tunna halvmånar och skär den oskalade palsternackan/rotpersiljan och den oskalade moroten i jämna bitar.
Lägg först i den gula löken, följt av rotpersiljan och sedan morötterna i en kastrull och koka grönsakerna med en kopp vatten tills de blir mjuka.
Skär wakamen i bitar och lägg i grytan tillsammans med resten av vattnet.
Blanda miso med lite av vattnet i en mortel och mal den.
Tillsätt den till soppan när den är klar. Servera soppan varm med finhackad purjolök. Miso skall inte kokas, då mycket av dess naturliga mjölksyrebakterier då förstörs.
Fullkornsrågbröd på surdeg
Börja med surdegen. Blanda mjöl och vatten i en glasburk, gärna med glaslock.
Låt den stå i rumsvärme i ett par dagar.
När den börjar dofta surt, är bubblig på ytan och har en fast men inte hård konsistens, tillsätt 1 dl fullkornsvetemjöl och lite vatten. Då är surdegen färdig att användas.
Mata resten av surdegen varannan dag med kokt råris eller fullkornsvetemjöl och rör om. Den håller sig länge i kylskåpet. Man kan också använda andra mjölsorter och skållade sädeskorn.
Förbered kvällen innan bakning
Blanda vatten, surdeg och sedan lägg till mjölet, linfrön, solrosfrön och havssalt.
Rör väl med en träslev ca 100 gånger.
Lägg den i smorda brödformar, täck formarna med en handduk och låt stå över natten.
På morgonen gräddas brödet i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter på 200 grader.
Låt den stå i 30 minuter och ta sedan brödet ur formen och låt det svalna på ett galler.
Hummus
Pressa juicen ur citronen och blanda alla ingredienser i matberedare till purékonsistens.