Pilgrimsmusslor
Foto: Matilda Lindeblad

Pilgrimsmusslor av
lyckas med ånga,  


6

Det här är rena hälsomaten! Pilgrimsmusslorna på en bädd av ångade gröna grönsaker. Välj grönsaker efter säsong och du kan byta ut musslorna mot fisk. Extra smak ger den asiatiska vinägretten. Det här passar både som förrätt och på buffén.

Tips! Det går bra att laga rätten med fisk också. Välj en vit fisk som håller ihop, till exempel torsk, kolja eller gös. Ånga fiskfiléerna och dela i mindre bitar. Kombinera med säsongens godaste grönsaker och den smakrika vinägretten.


Här kan du läsa mer om hur man lagar mat i ångugn!


Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
Se i fullskärmsläge Stäng
  1. Blanda alla ingredienser till vinägretten utom maizena och vatten i en liten kastrull.
  2. Banka lätt på citrongräset först.
  3. Låt koka upp och sila sedan bort citrongräs med mera.
  4. Häll tillbaka vinägretten i kastrullen.
  5. Rör ut maizena i vatten och rör ner det i kastrullen.
  6. Koka upp igen.
  7. Smaka eventuellt av med honung, det ska vara starkt.
  8. Låt vinägretten svalna något.
  9. Ansa grönsakerna och dela dem eventuellt i mindre bitar.
  10. Zucchinin blir fin hyvlad.
  11. Lägg grönsakerna i en vid form och strö över salt.
  12. Sätt ugnen på full ånga och beräkna 5–8 minuter från det att ugnen är varm.
  13. Tiden beror förstås på vilka grönsaker du använder.
  14. Prova med en sticka.
  15. Ta formen ur ugnen.
  16. Lägg på pilgrimsmusslorna, ställ in i ugnen igen och fortsätt ånga i 2–4 minuter (beroende på hur stora pilgrimsmusslorna är).
  17. Strö lite, lite salt över pilgrimsmusslorna, men tänk på att vinägretten också ger sälta.
  18. Lägg upp grönsakerna på assietter.
  19. Lägg musslorna ovanpå och droppa över vinägrett.