Mandariner

Mandariner
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Mandariner

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

4 ingredienser

En fräsch och lätt dessert. Kom ihåg att släcka ner ljuset när det brinnande fatet bärs fram. Du behöver givetvis inte servera mandarinerna med eldfängd alkohol.

Citrusfrossa. Apelsin i stora bitar, ananas i skivor eller clementiner går också bra att tillaga på detta sätt.

Ingredienser

portioner
  • 4 mandariner
  • 4 tsk apelsinmarmelad (gärna med bitter smak)
  • 2 tsk brunt farinsocker

Flambering:

  • 0,5 dl apelsinlikör

Gör så här

  1. Skala mandarinerna (använd gärna kniv och ta bort lite av hinnorna) och skär dem i halvor.
  2. Lägg dem i en ugnsfast form som du vill använda för serveringen.
  3. Bred apelsinmarmelad över snittytan.
  4. Pudra rikligt med brun farin över.
  5. Så här långt kan du förbereda.
  6. I så fall täcker du formen med plastfolie och ställer den svalt i max några timmar. Om fatet får stå längre dras mycket av fruktsaften ur och det blir svårt att flambera.
  7. Sätt ugnen på intervallånga 180˚ och beräkna ca 15 minuter från det att ugnen är varm.
  8. När det är några minuter kvar i ugnen värmer du apelsinlikören försiktigt i en kastrull på spisen.
  9. Ta ut formen, häll över spriten, tänd på och servera direkt.
  10. Mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde är gott till. Och kanske ett hembakat havreflarn.