Harfilé med tryffelsås

Harfilé med tryffelsås
Foto: TV4

Harfilé med tryffelsås

Av: Tommy Andersson

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

Om du inte får tag i hare går annat viltkött lika bra att använda istället. Ett välkompnerat recept som passar bra på hösten eller vintern. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl harfond
  • 2 msk madeiravin
  • 2 msk rött vin
  • 2 msk tryffeljuice
  • 1 msk röd vinbärsgelé
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk färsk tryffel

Hare

  • 1 harrygg
  • 3 enbär
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm malen spiskummin
  • solrosolja

Potatiskulor

  • 10 potatisar
  • smör

Päronkulor

  • 2 msk strösocker
  • salt
  • 1 msk citron, saft
  • 1 hel nejlika
  • 1 lagerblad

Lökmarmelad

  • 2 rödlökar
  • vatten
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • 1 msk sherryvinäger

Gör så här

  1. Finhacka scharlottenlök och koka upp med harfond, madeira och rödvin. Tillsätt tryffeljuice och vinbärsgele låt koka upp.
  2. Tillsätt smör i såsen. Smaka av med balsamvinäger, salt och krossad peppar. Ta bort såsen från värmen. Tillsätt hackad tryffel och fluffa upp såsen med en stavmixer.
  3. Harfilén: Krydda den utskurna harfilén med krossade enbär, krossad peppar, färsk hackad timjan, krossad vitlöksklyfta och spiskummin. Ringla över solrosoljan och låt stå i rumstemperatur. Bryn köttet i torr stekpanna, stek färdigt i ugn 170 grader (cirka 55 grader). Ta ut och låt vila.
  4. Potatiskulor: Koka potatisen och stek den i smör.
  5. Päronkulor: Koka päronen tillsammans med vatten, salt, socker, citronsaft, kryddnejlika och lagerblad.
  6. Lökmarmelad: Skiva rödlöken och koka upp den snabbt i vatten. Låt rinna av. Blanda ner smör, honung och sherryvinäger. Koka upp på svag värme tills röran får en seg marmeladkonsistens.