Tomatpaj med soffritto, parmesan och timjan

koket.se
Tomatpaj med sofrito, parmesan och timjan
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Tomatpaj med soffritto, parmesan och timjan

20 ingredienser

1,5 h

En underbar tomatpaj med smak av Italien! Fyllningen görs på konserverade tomater, soffrito, vitt vin och parmesan. Låt dessa ljuvliga dofter fylla köket!

Så väljer du rätt jord!
Så väljer du rätt jord

Så väljer du rätt jord!

Vilken jord är bäst - och vad menas med P-jord, U-jord, toppdress och barkmylla?

Läs mer

Gör egna så-skyltar
Gör egna så-skyltar krukskärvor

Gör egna så-skyltar

Att göra så-skyltar är jättekul. Här är sex enkla tips på hemmagjorda skyltar till odlingarna.

Läs mer

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 125 g vetemjöl
  • 125 g brödmjöl (torkat surdegsbröd som mixas till mjöl)
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten

Tomatfyllning

  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri (eller blekselleri)
  • 1 chilifrukt
  • 6 msk olivolja
  • 10 kvistar färsk timjan, repad och finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finriven
  • 2 lagerblad
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 500 g konserverade körsbärstomater (ekologiska)
  • 500 g krossade tomater (ekologiska)
  • 60 g parmesanost (eller hårdlagrad svensk ost)
  • 3 ägg
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Pajdeg

  1. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och pulsmixa ihop till en smulig deg. Knåda ihop till en jämn deg och kavla ut mellan två smörpapper.
  2. Lägg över degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen så att den täcker och går lite över formens kanter.
  3. Nagga botten och kant. Ställ i kylen i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Förbaka pajdegen tills den stelnat och har fått svag färg.

Fyllning

  1. Skala och finhacka lök, morot och selleri, det är denna blandning som i Italien kallas soffritto. Dela, kärna ev ur och finhacka chilin.
  2. Fräs lök, morot och selleri mjukt i olivolja i en stor stekpanna eller gryta, ca 5 minuter.
  3. Tillsätt timjan, vitlök, lagerblad, chili och vitt vin. Vänd runt och låt vinet koka in.
  4. Slå på tomaterna och låt allt koka till en tjock konsistens.
  5. Vispa upp äggen och riv osten. Tag tomatfyllningen från värmen och vispa ner ägg och ost i den. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 25 minuter, tills pajen fått svag färg och fast konsistens. Om fyllningen är förberedd sedan tidigare och kall tar gräddningen längre tid.

Tips! Du kan mixa fyllningen om du vill ha den slät.

TIPS!
Bästa tomatsorterna - topp 10
Bästa tomaterna - topp 10

Bästa tomatsorterna - topp 10

Tomatentusiasten Lena Dannefjord har provat 15 tomatsorter - här är hennes topp 10!

Läs mer

Odla tomater - bästa tipsen!
Odla tomater kvist

Odla tomater - bästa tipsen!

Inget är så gott som solvarma, hemodlade tomater. Här är 9 tips för att lyckas!

Läs mer