Ängamat
Foto: TV4

Ängamat av
Tinas sommarkök,  


2 h 4 - 6

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 1/5   Röster: 3 Tack för din röst
Börja laga i fullskärmsläge Stäng fullskärmsläge
  1. Buljong
    Gör först din goda buljong gärna dagen innan, du kan fuska med buljongtärning med det blir inte lika gott. Skölj av kycklingen, bind upp den tillsammans med de färska kryddorna.

  2. Lägg ner den i en kastrull.
  3. Häll på kallt vatten så att det täcker, tillsätt dillfrö, pepparkorn och salt.
  4. Häll på kallt vatten så att det täcker, tillsätt dillfrö, pepparkorn och salt.(Gör du detta dagen innan så lyft upp kycklingen, kyl den och buljongen.)
  5. Soppa
    Lyft upp kycklingen och sila buljongen. Koka upp buljongen, smaka av med salt och peppar.

  6. Tvätta alla grönsakerna noga.
  7. Dela blomkålen i stora buketter, skär morötterna och persiljeroten i skivor .
  8. Skär purjolöken tunt på sniskan.
  9. Lägg ner potatisen, morötterna och persiljeroten i den kokande buljongen, låt koka i 2-3 minuter, tag sedan i blomkålen och purjolöken. (Eller gör som Lill-Babs, i med allt på en gång!)
  10. Koka 1 minut. Ta upp grönsakerna med en hålslev och ställ åt sidan.

  11. Gör en toppredning: rör ut mjölet i 1 dl av mjölken, vispa ner redningen i buljongen.
  12. Häll i resterande mjölken, låt småkoka i ca 3-5 min.
  13. Tillsätt grädden och smaksätt sedan soppan med salt och peppar.
  14. Till servering
    Tillsätt grönsakerna, låt dem bli varma, lägg upp i djupa tallrikar skopa soppan över.
  15. Om du vill så kan du toppa med finstrimlad sockerärta, purjo och plockad dill.
  16. Servera med en god korv- eller ostmacka till.