Tinas porchetta

Tinas porchetta
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Tinas porchetta

11 ingredienser

2 h + tid i kyl

Ge julskinkan en utmaning och gör porchetta till jul. Porchetta kommer från det italienska köket och är en fylld fläsksida, här består fyllningen av torkade aprikoser, vitlök, citron, ingefära och färska örter.

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 1 fläsksida (à ca 4-5 kg)
  • 1 dl havssalt
  • svartpeppar, nymalen från kvarn
  • 300 g torkade aprikoser (semi-torkade)
  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 3 msk fänkålsfrö, stötta
  • 6 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 kruka färsk timjan, finhackad
  • 1 kruka rosmarin, finhackad
  • olivolja (till stekning)

Gör så här

  1. Ta fram fläsksidan och snitta svålen diagonalt med en vass kniv. Skär sedan ett vertikalt snitt längs med köttsidan utan att skära igenom helt.
  2. Fläk ut fläsksidan så att den blir dubbelt så stor, nästan som att du slår upp en bok.
  3. Gnid in köttsidan rejält med salt och svartpeppar.
  4. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull och lägg i aprikoserna så att de får svälla i 10-15 minuter.
  5. Finriv skalet av citronerna och pressa ut juicen.
  6. Mixa aprikoserna grovt med en stavmixer och tillsätt citronsaften, ingefära och fänkålsfrö.
  7. Bred ut aprikosröran på köttet och avsluta med att strö ut vitlök och hackade örter på köttet.
  8. Rulla ihop fläsksidan riktigt tajt så att svålen lägger sig mot utsidan. Bind ihop rullen med bomullssnöre.
  9. Gnid in porchettan med lite mer salt mellan snitten i svålen.
  10. Låt porchettan vila i kylen över natten, eller minst 12 timmar.
  11. Värm ugnen till 230 grader.
  12. Ta ut köttet från kylen och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  13. Vänd upp porchettan i en stor stekform som tål ugn och skjutsa in den i ugnen i 30 minuter.
  14. Sänk värmen till 180 grader och stek i 45 minuter.
  15. Sänk ytterligare till 150 grader och stek i 45 minuter.
  16. Om vill ha en extra krispig svål så griljerar du svålen på 250 grader med öppen ugnslucka de sista 3-4 minuterna av stektiden. Var försiktigt och passa köttet under tiden!
  17. Låt porchettan vila i 10 minuter innan den skärs upp i skivor.
  18. Servera med sellerisallad och Johans tunnbröd!