Porchetta med potatisgratäng

Porchetta med potatisgratäng
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Porchetta med potatisgratäng

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

18 ingredienser

4h

Porchetta med aprikoser och ingefära- Serveras tillsammans med potatisgratäng med kryddpeppar. Ett spännande och smakrikt alternativ till julskinkan. Receptet räcker till cirka 4-6 personer.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

Porchetta

  • 1,5 kg fläsksida
  • En näve färska örter (oregano, persilja, timjan, rosmarin)
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl torkade aprikoser
  • 2 msk ingefära, riven
  • svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 salt
  • 3 dl äppeljuice
  • bindgarn
  • 4 kanelstänger

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis, skalad
  • 5 majrovor, skalade
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 msk malen kryddpeppar, krossad
  • 200 g kryddost, riven

Gör så här

Porchetta

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Ta fram fläsksidan, dela den på längden så att det blir dubbelt så lång.
  3. Salta och peppra köttet ordentligt.
  4. Skär aprikoserna i strimlor och krossa vitlöken med en kniv.
  5. Fördela ut aprikoserna, vitlöken, örterna och ingefäran.
  6. Rulla ihop den hårt och bind upp med bindgarn.
  7. Värm ugnen till 275 grader.
  8. Gnid in rullen med olivolja och salt, snitta svålen och tryck in kanelstängerna.
  9. Placera den i en ugnsfast form i mitten av ugnen.
  10. Vänd den så att den får fin färg runt om innan du sänker temperaturen till 140 grader.
  11. Häll på äpplejuicen och ös den två ggr i timmen.
  12. Tillaga i ca 2,5 timme.
  13. TIPS: Gott till är lite stekta äppleklyftor med lite smör, farinsocker och vinäger.

Potatisgratäng

  1. Hyvla potatisen och majrovor tunt, gärna med tillsatsen till en matberedare.
  2. Finstrimla purjolöken och fräs den och kryddpepparn i lite olja och smör.
  3. Häll i grädden och mjölken och låt mjölkblandningen koka upp.
  4. Lägg i den hyvlade potatisen och majrovan och salta och peppra rikligt då potatis drar åt sig mycket salt.
  5. Det ska nästan smaka översaltat.
  6. Koka potatisen och majrovan tills du får en krämig konsistens och var noga med att röra runt hela tiden och inte gå ifrån spisen.
  7. Häll sedan upp i en ugnsfast form och strö över osten, baka i ugnen på 180 grader.
  8. Känn med en sticka i gratängen för att se om den är färdig.
  9. Det tar ca 30-40 minuter.
  10. Tips: Har du porchettan i ugnen så fungerar det att grädda gratängen på samma temperatur, det vill säga 140 grader.