Kålrabbiråkost med friterade lök- och spiskumminknyten

Kålrabbiråkost med friterade lök- och spiskumminknyten
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Kålrabbiråkost med friterade lök- och spiskumminknyten

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

18 ingredienser

1h

En fräsch och enkel förrätt – perfekt att plocka med för nyanlända gäster. Receptet räcker till cirka 6-8 personer.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

Lök- och spiskumminknyten

  • 5 schalottenlökar, skalade
  • 4 vitlökar, skalade
  • 2 dl keso, naturell
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • wontonplattor
  • 1 äggula, till pensling
  • 3 dl matolja, till fritering

Kålrabbisallad

  • 1 kålrabbi, skalad
  • 0,5 sellerihuvud
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 citron, saft och zest
  • 2 msk lönnsirap (eller vanlig honung)
  • 1,5 msk sesamfrön, rostade
  • 1 platspåse
  • stark lagrad ost
  • spenat, till servering

Gör så här

Lök- och spiskumminknyten

  1. Skiva löken och vitlöken tunt, svetta på med en kula smör tillsammans med spiskumminen.
  2. Låt det sautera på svag värme tills den är mjuk och smörig.
  3. Häll upp löken i en skål och låt svalna en stund.
  4. Blanda sedan ned keson och salta och peppra.
  5. Lägg ut ett ark med deg på skärbrädan, pensla hastigt med äggulan.
  6. Lägg på ytterligare ett ark.
  7. Lägg en klick med lökfyllningen i mitten och vik över så att du får en trekant.
  8. Pensla med äggulan och tryck ihop kanterna.
  9. Vänta med att fritera knytena till dess att gästerna kommer.
  10. Värm då på oljan i en stekpanna, släng i en bit bröd för att kolla temperaturen.
  11. Den ska bubbla och bli gyllenbrun.
  12. Fritera knytena tills de är gyllenbruna, lyft upp på ett hushållspapper.

Kålrabbisalladbr>Skiva rabbin och sellerin tunt, lägg i en påse.

  1. Häll i oljan, citronsaften samt zesten och lönnsirapen och sesamfröna.
  2. Krama påsens innehåll med händerna, ska nästan massera in smakerna i rotfrukterna.
  3. Låt ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter.
  4. Desto längre desto godare.
  5. Smula ned den lagrade osten och toppa med lite spenat precis innan servering.