Risotto med ostronskivling och kronärtskocka

Risotto med ostronskivling och kronärtskocka
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Risotto med ostronskivling och kronärtskocka

16 ingredienser

Risotto som är så gott! En perfekt hösträtt.

Mise en Place
Alla ingredienserna skalade
Tärna rotselleri och palsternacka
Alla övriga ingredienser framtagna och uppmätta
1 vid gryta till risotton
1 rejäl stekpanna till svampen
4 djupa tallrikar

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar, skalade
  • 1 palsternacka, skalad
  • 0,25 rotselleri, skalad
  • 2 dl avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl vatten, hett
  • 1,5 tsk flingsalt
  • rejält med svartpeppar från kvarn
  • salt
  • peppar
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 1 msk smör
  • 300 g ostronskivling
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 1 förp kronärtskocksbotten
  • 30 g bladpersilja, ca 1 ask

Gör så här

  1. Skär löken tunt. Skär även palsternackan och rotsellerin i tärningar. Svetta på allt i lite smör och olja. Ta i riset och låt det fräsa med ett par minuter. Häll på vinet och låt det reducera ner, ta i 3 dl av vattnet. Tillsätt saltet och svartpepparn. Sätt på lock, när vätskan kokat ner, häll på ytterligare 3 dl. Kraftig värme i början så att man drar igång riset.
  2. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter.
  3. Smaka på riset, det ska fortfarande ha en liten kärna. Rör ner osten och en kula smör.
  4. Riv svampen och krossa vitlökarna med en kniv. Bryn svamp och vitlök i lite smör och olja. Dela kronärtskockorna i klyftor och låt de få bryna med ett par minuter i slutet. Avsluta med att strö över persiljan. Salta och peppra. Lägg upp risotton i skålar, toppa med svampen.