Foto: Fredrik Sandin Carlson

Enkla grilltillbehör


4

Tre goda röror att servera till grillat: mangosalsa, guacamole, och oliv- och sardellröra (tapenade).

Mangosalsa:

  • 2 st mogna mangofrukter
  • 1 st sommarlök
  • 1 st lime (saft och rivet skal)
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  •   libbsticka eller annan ört
  •   salt och peppar

Guacamole:

  • 2 st mogna avokadofrukter
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 0.5 st pressad citron eller 1 pressad lime
  • 3 msk olivolja ev

Oliv- och sardellröra:

  • 0.5 ask sardeller
  • 2.5 dl svarta oliver
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  •   salt och peppar
  1. Mangosalsa
    Skär ner mangon i mindre tärningar. Skiva sommarlöken tunt på sniskan. Blanda mangon, olivoljan, äppelcidervinägern, löken, saften och skalet från limen i en skål. Smaksätt med libbsticka, salt och peppar.
  2. Guacamole
    Finhacka löken. Rosta vitlöken i lite olja tills den fått en brun färg. Gröp ur avokadon och mosa med en gaffel. Mosa vitlöken och lägg i. Ta 2 msk av den finhackade löken och tillsätt i blandningen, häll i saften från citronen (eller limen) samt blanda i olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Oliv- och sardellröra
    Häll allting förutom olivoljan i en mixer eller matberedare. Mixa till en slät massa. Mata i olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.

Annons:

Liknande recept

Tapenade

av Kråke Lithander
  •  10 min
  •  4 ingr

Tre såser till grillat

av Bonniers kokbok
  •  10 ingr
  •  50 min
  •  37 ingr
  •  30 min + marinering
  •  41 ingr

Tapenade

av Karl Ljung
  •  6 ingr

Citrondressing

av Josefine Jäger
  •  5 min
  •  3 ingr