Tinas grissini

Grissini
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Tinas grissini

7 ingredienser

Hembakad grissini efter ett enkelt recept från kokboken Tina - hur du enkelt lagar min godaste mat. Gott som drinktilltugg eller plockmat.

Gott och enkelt drinktilltugg
Köp en burk pepparrotsvisp och lite skivad rökt skinka. Bre vispet på skinkskivorna och vira dem
runt grissinipinnarna – gott till drinken. Eller hacka massor med örter och rulla grissinin i örterna innande gräddas i ugnen.
"Grissini kan du köpa färdiga i vilken affär som helst, men köpegrissini är alldeles för perfekta tycker jag. De hembakade får gärna vara lite halvfula i formen."

Ingredienser

portioner stycken

Grissini

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 5 msk kallpressad rapsolja
  • havssalt
  • vallmofrö

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Rör i hälften av vetemjölet, saltet och oljan. Rör ner resten av mjölet och blanda till en lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 20 minuter till dubbel storlek.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Dela degen i två delar och kavla ut dem till 0,5-1 cm tjocklek. Använd rikligt med mjöl vid kavlingen så att inte degen fastnar. Pensla degen med vatten och strö över salt och vallmofrön.
  4. Skär degen i 1 cm breda remsor. Vrid remsorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i 10–15 minuter.
  5. Grädda grissinin i cirka 20 minuter tills de är gyllenbruna. Om de inte blir helt spröda kan du eftertorka dem i ugnen. Stäng då av värmen och öppna luckan så torkar de snabbt. Förvara dina grissini torrt och svalt.