Grillad kyckling med varm hummusdip

Grillad kyckling med varm hummusdip
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Grillad kyckling med varm hummusdip

18 ingredienser

Nyttig grillmiddag med citronkyckling, hummus med jordnötssmör och färska grönsaker.

Tips! Grilla gärna lite paprika av olika sorter som tillbehör till köttet.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 1 kyckling
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 citron
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Varm hummus

  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 5-6 dl vatten
  • 3 msk citron, saft
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 msk jordnötssmör
  • 1 knippe persilja
  • salt

Till servering

  • 1 gul lök, skalad och delad i klyftor (gör små "skedar" av löken att ta upp hummus med)
  • 2 morötter, skurna i stavar
  • 1 gurka, skalad och skuren i stavar
  • 5-6 gröna och röda spetspaprikor, (att grilla eller servera i stavar)

Gör så här

  1. Sätt igång grillen så den hinner få en fin glödbädd.
  2. Skär bort ryggbenet på kycklingen och dela bröstbenet inifrån med ett snitt, fläk ut den och tryck 2 grillspett diagonalt genom kycklingen.
  3. Gnid in kycklingen med olivolja, salt och svartpeppar, grilla i ca 35-40 minuter. Vänd ett par gånger under tiden så kycklingen blir jämnt grillad på båda sidor. Pressa över citronsaft precis innan servering.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur chilin och finhacka den.
  5. Koka upp vatten, citronsaft, chili och lök. Låt sjuda ett par minuter tills löken och chilin blivit mjuk.
  6. Sila av spadet från kikärtorna och lägg dem i en matberedare tillsammans med jordnötssmöret, tillsätt lök och chilispadet i omgångar och mixa till en tjock sås. Smaksätt såsen med salt och finhackad persilja, håll den varm i kastrull innan servering.