Grillade ört- och vitlöksmarinerade lammkotletter

Grillade ört- och vitlöksmarinerade lammkotletter
Foto: Tv4

Grillade ört- och vitlöksmarinerade lammkotletter

Av: Thomas Peterson

Från: Grillmästarna

29 ingredienser

Grillade ört- och vitlöksmarinerade lammkotletter med grekisk sallad tzatziki och vitlöksbröd.

Ingredienser

portioner
  • 12 färska lammkotletter
  • 5-6 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 dl färsk rosmarin, finhackad
  • 0,5 dl färsk timjan, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Grekisk sallad

  • isbergssallad
  • mâchesallad
  • rucolasallad
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 0,5 ask pärltomater, delade
  • 10 cm gurka, tärnad
  • 150 g fetaost, smulad

Dressing (tillsätt vid servering)

  • italiensk salladskrydda
  • basilika
  • vit balsamvinäger
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Tzatziki

  • 15 cm gurka
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Vitlöksbröd

  • surdegsbaguette
  • vitlökssmör (helst hemmagjort på bara smör vitlök, flingsalt och persilja)

Gör så här

  1. Salta och peppra lammkotletterna på båda sidorna. Fördela rosmarin, timjan och vitlök på
  2. båda sidorna och ringla över olivolja.
  3. Gnid in olja, örter och vitlök ordentligt i lammkotletterna. Låt ligga minst 1 timme (gärna 2-3 timmar).
  4. Fyll grillen rejält med kol eller briketter och se till att du får en bra glödbädd med rätt hög temperatur.
  5. Grilla lammkotletterna tills de har fin färg på båda sidorna (ett par minuter på varje sida, tiden beror på temperatur och tjocklek på kotletterna). Det är gott om köttet är lite rött inuti men absolut inget krav.

Tzatziki

  1. Riv gurka grov på ett rivjärn och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
  2. Blanda yoghurt, olivolja, pressad vitlök, balsamviäger i en skål, smaka av med salt och nymalen peppar.
  3. Rör ner den rivna gurkan och ställ svalt i minst en timme.

Vitlöksbröd

  1. Skär skåror i baguetten och lägg i tunna skivor vitlökssmör.
  2. Lägg baguetten på grillen (indirekt) under tiden som du grillar lammkotletterna.
  3. Klar när smöret har smält och baguetten är krispig.