Foto: Anna Kern

Kolakrispig valnötspaj


Med sitt oansenliga utseende är detta pajen som kan förvåna! Under det bruna täcket gömmer sig valnötter i en läcker kolasmet. /Therese Baarlack

Receptet räcker till ca 12 bitar.

Pajbotten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl farinsocker
  • 0.5 dl honung
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 4.5 dl valnötter
  1. Pajbotten
    Blanda ihop ingredienserna, ju mindre du knådar degen desto bättre blir pajskalet.
  2. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Fyllning
    Vispa ägg, strösocker, farinsocker, honung, sirap och vaniljsocker till ett skum ca 5 minuter.
  5. Smält smöret och blanda försiktigt ner det i sockersmeten.
  6. Lägg nötterna i pajskalet och häll över sockersmeten.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 40 minuter.

Annons:

Liknande recept

Hallon- och kardemummapaj

av Therese Baalack
  •  13 ingr
  •  8 ingr

Monikas nötpaj

av Monika Ahlberg
  •  1h 5 min
  •  10 ingr
  •  15 ingr

Hallonsmulpaj med vit choklad

av Emma Wahlby Jonsson
  •  18 ingr

Kolabakelser

av Erica Johansson
  •  2 h
  •  9 ingr

Ugnsbakade äpplen med kolasås

av Elisabeth Johansson
  •  9 ingr