Kikärtsbollar med thaikryddor

koket.se
Kikärtsbollar med thaikryddor
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Kikärtsbollar med thaikryddor

13 ingredienser

30 m + blötläggning

"Typ falafel men fullproppade med thaikryddor och örter. Blir galet krispiga och mycket goda att dippa i fet majonnäs och prik nam pla eller servera med sticky rice och papayasallad. Får man blötlagda kikärtor över kan man frysa dem, ta fram och tina och sen mixa till mer smet. Bra att ha hemma då man annars måste planera dagen innan om man vill laga dessa." /Tove Nilsson

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 250 g torkade kikärtor
  • 3 citrongräs
  • 0,5 gul lök, grovhackad
  • 6 klyftor vitlök, hackade (små eller 2 vanliga)
  • 2 msk ingefära, hackad
  • 0,5 msk korianderfrö
  • 2 kaffirlimeblad
  • 3 msk fisksås
  • 1 dl färsk koriander, plockad
  • 1 dl thaibasilika, plockad
  • 3 msk vetemjöl (eller kikärtsmjöl)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • olja (till fritering)

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna i en stor bunke med kallt vatten ca 12 timmar. Se till att det är mycket vatten i bunken då kikärtorna sväller och suger åt sig vätskan.
  2. Banka och strimla citrongräset.
  3. Mixa eller mortla citrongräs, lök, vitlök, ingefära, korianderfrön och kaffirlimeblad till en paste.
  4. Mixa pasten med kikärtor, fisksås och örter till en kornig massa. Mixa inte för fint. Det ska vara små korn av kikärtor kvar, ungefär som ströbröd. Då får man en bra textur och konsistens som håller ihop.
  5. Blanda ner mjöl och bakpulver.
  6. Forma smeten till små bollar. Tryck ihop med hjälp av fingrarna så att bollen packas hårt och håller ihop vid fritering.
  7. Hetta upp oljan till 180 grader.
  8. Fritera dem runtom i omgångar i ca 5 minuter tills de är tillagade rakt igenom och gyllenbruna.
  9. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.