Foto: Lars Paulsson

Vaniljglass med blåbärskompott


4

Mycket svenskare än så här kan det inte bli. Helst ska glassmeten göras dagen innan för att sedan köras i glassmaskin dagen efter. Detta har att göra med att proteinämnena i glassmeten ska svälla över natten vilket resulterar i en bättre glass. Använd en termometer för att få exakt temperatur på glassmeten.

  • 1 st gelatinblad
  • 2.5 dl mjölk
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång, delad på längden
  • 6 st normalstora äggulor
  • 1.3 dl strösocker

Blåbärskompott

  • 250 g blåbär, färska eller frysta
  • 0.75 dl strösocker
  •   saft av ½ citron
  • 1 tsk potatismjöl

Garnering

  •   myntakvistar
  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
  2. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll äggblandningen i kastrullen, sjud till 82–83°.
  3. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i glassmeten.
  4. Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad för att kylas ner så fort som möjligt.
  5. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
  6. Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
  7. Blåbärskompott
    Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären.
  8. Se till så att saften inte är för varm. Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om.
  9. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker.

Annons:

  •  13 ingr

Marshmallows

av recept.nu
  •  10 ingr

Plommon i madeira

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  15
  •  13 ingr

Pepparkaksknäck

av Tove Nilsson
  •  7 ingr

Skogsbärssmulpaj med vaniljsås

av Ted Johansson, Ted Johansson
  •  16 ingr