Vaniljglass med blåbärskompott
Foto: Lars Paulsson

Vaniljglass med blåbärskompott av
Skogens mat,  


4

Mycket svenskare än så här kan det inte bli. Helst ska glassmeten göras dagen innan för att sedan köras i glassmaskin dagen efter. Detta har att göra med att proteinämnena i glassmeten ska svälla över natten vilket resulterar i en bättre glass. Använd en termometer för att få exakt temperatur på glassmeten.

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
  2. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll äggblandningen i kastrullen, sjud till 82–83°.
  3. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i glassmeten.
  4. Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad för att kylas ner så fort som möjligt.
  5. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
  6. Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
  7. Blåbärskompott: Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären.
  8. Se till så att saften inte är för varm. Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om.
  9. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker.
Pistaschblinier med lingonkaviar

Pistaschblinier med lingonkaviar

av Ted Johansson, Gert Klötzke
  •  14 ingr
Skogsbärssmulpaj med vaniljsås

Skogsbärssmulpaj med vaniljsås

av Ted Johansson, Ted Johansson
  •  16 ingr
Färskostmousse med bär

Färskostmousse med bär

av Ted Johansson, Gert Klötzke
  •  23 ingr
  •  22 ingr
  •  11 ingr
Tapas på vilt

Tapas på vilt

av Gert Klötzke
  •  39 ingr
Vaniljpannacotta med hjortronsoppa

Vaniljpannacotta med hjortronsoppa

av Ted Johansson, Gert Klötzke
  •  11 ingr
Crêpes med hallonsylt och grädde

Crêpes med hallonsylt och grädde

av Ted Johansson, Gert Klötzke
  •  10 ingr