Vaniljglass med blåbärskompott
Foto: Lars Paulsson

Vaniljglass med blåbärskompott av
Skogens mat,  


4

Mycket svenskare än så här kan det inte bli. Helst ska glassmeten göras dagen innan för att sedan köras i glassmaskin dagen efter. Detta har att göra med att proteinämnena i glassmeten ska svälla över natten vilket resulterar i en bättre glass. Använd en termometer för att få exakt temperatur på glassmeten.

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
Börja laga i fullskärmsläge Stäng fullskärmsläge
  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
  2. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll äggblandningen i kastrullen, sjud till 82–83°.
  3. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i glassmeten.
  4. Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad för att kylas ner så fort som möjligt.
  5. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
  6. Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
  7. Blåbärskompott: Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären.
  8. Se till så att saften inte är för varm. Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om.
  9. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker.