Teas ”gyros”

Tea Malmegård 2016

Teas ”gyros”

29 ingredienser

1 h

Libabröd fyllda med fräsch sallad, grillade spett och smarriga såser kan bli succé till lunch eller middag.

Ingredienser

portioner

Röd sås

  • 100 g nyponpuré
  • 50 g tomat, fermenterad
  • 30 g kimchi

Vit sås

  • 200 g turkisk yoghurt
  • 30 g färska myntablad
  • citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Sallad

  • 2 snacksgurka
  • 2 äpplen
  • 20 g färsk mynta
  • olivolja

Spett

  • 4 lammhjärtan

Rimlag

  • 20 g salt
  • 500 ml vatten

Libadeg

  • 12 g torrjäst
  • 400 g vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 5 g strösocker
  • 7 g salt

Grekisk sallad

  • 100 g gurka
  • 100 g vattenmelon
  • 100 g tomat
  • svarta oliver, urkärnade och grovhackade
  • 100 g fetaost
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Montering

  • bröd, stekt

Gör så här

Röd sås

  1. Egen puré gör du lättast genom att mixa frukt eller bär i en matberedare och sedan passera den.
  2. 10 procent socker tillsatt i purén gör att smaken bevaras bättre i frys samt att purén fryser skonsammare.
  3. Men just nypon måste ofta förvällas först då de ofta köps torkade. Först efter förvällning går de att mixa. Använder man färska får man se till att ta bort kärnorna först. I båda fall måste purén passeras innan användning.
  4. Tvätta händerna noga och skölj tomaterna.
  5. Dela tomaterna i 4 delar och ta ur kärnhuset.
  6. Väg tomaterna och tillsätt 2% salt. Massera ihop med fingrarna.
  7. Fyll en lufttät burk (men helst i en vacuumtät påse) och vänta i ca 2 veckor.
  8. Blanda sedan ihop ingredienserna till såsen.

Vit sås

  1. Blanda ihop ingredienserna till den vita såsen.

Sallad

  1. Dela gurkan på mitten och ta bort kärnhuset.
  2. Strimla gurkan i tunna stavar.
  3. Skär äpplet i tunna skivor och strimla tunt. Strimla även myntan tunt.
  4. Blanda samman ingredienserna och smaka upp med olivolja.

Spett

  1. Dela hjärtat i mitten. Skär loss de största venerna och ta bort eventuellt koagulerat blod. Skär ner i mindre bitar.

Rimlag

  1. Blanda salt och vatten tills saltet lösts upp. Rimma bitarna av hjärta i 20 minuter och häll sedan av vattnet.
  2. Trä köttet på spett, 65 g per spett.
  3. Salta och peppra spetten innan stekning (eller grillning) i en varm panna.

Libadeg

  1. Blanda degen och låt jäsa i ca 1 timme.
  2. Väg upp 50 g bitar och tryck ut dem lite.
  3. Stek på medelhög värme i en panna med mycket matolja tills brödet börjar ta färg.
  4. Vänd och gör samma på andra sidan.

Grekisk sallad

  1. Skala gurkan och skär bort kärnhuset.
  2. Tärna melon, gurka och tomat i 1 cm stora kuber.
  3. Hacka oliverna.
  4. Blanda samman ingredienserna och smaka upp med olivolja, salt och peppar.
  5. Bryt slutligen fetaosten över salladen.

Montering

  1. Stek bröden och grilla spetten samtidigt.
  2. Fyll bröden med salladen.
  3. Lägg spettet på salladen och ringla över lika delar röd och vit sås.
  4. Servera en fräsch grekisk sallad till.