Tarte med pistage och blodapelsin

Tarte med pistage och blodapelsin
Foto: TV4

Tarte med pistage och blodapelsin

21 ingredienser

2 h

Hasselnötssablé fylld med en kräm på pistage i botten och därefter en len kräm med smak av blodapelsin.

Ingredienser

portioner

Hasselnötssablé

  • 150 g vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 g salt
  • 60 g florsocker
  • 40 g hasselnötsmjöl
  • 1 äggula

Pistagefyllning

  • 30 g pistagenötter
  • 30 g strösocker
  • 30 g smör, rumsvarmt
  • 25 g ägg

Blodapelsinfyllning

  • 100 g färskost
  • 1 ägg
  • 30 g florsocker
  • 28 g äggula
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 blodapelsin, skalet (gärna ekologisk)
  • 100 g blodapelsinjuice (gärna ekologisk) [1 dl]

Garnering

  • färska fikon
  • pistagenötter
  • björnbär
  • blåbär

Gör så här

Hasselnötssablé

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till en mördeg. Plasta och låt den vila 20 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och lägg över en pajform med löstagbar kant med måtten. Tryck ut degen i formen och skär 36 x 13 x 3 cm.
  4. Skär av överflödig deg längst kanten. Nagga botten med en gaffel och frys skalet.
  5. Förbaka i 10–12 minuter. Låt svalna.

Pistagefyllning

  1. Mixa pistagenötterna till ett mjöl.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en fin smet.
  3. Tryck ut pistagefyllningen i pajskalet och frys i 15 minuter så inte pistagefyllningen flyter upp.

Blodapelsinfyllning

  1. Vispa färskosten krämig.
  2. Tillsätt 1 ägg och äggulorna ett i taget.
  3. Blanda i den kondenserade mjölken, finrivet skal från blodapelsinen samt juice. Rör samman och häll i pajskalet.
  4. Grädda i 20–25 minuter, den ska bara stelna, inte få färg. Låt svalna.

Garnering

  1. Toppa med fikon, pistagenötter, björnbär och blåbär.