Höstig polentasnitt

Höstig polentasnitt
Foto: TV4

Höstig polentasnitt

Av: Tanja - Oslo

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1 h

Snittar med polenta, getost, rödvinsreduktion och karamelliserad rödlök.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Prosecco La Robínia
Artikelnummer 7486
Ursprung Italien
Aptitretande små bubblor från nordöstra Italien som smakar fint till polenta.

Ingredienser

portioner

Polentasnittar

  • 1 l vatten
  • 3 dl polenta
  • 5 msk parmesanost, finriven

Karamelliserad rödlök

  • 3 msk smör
  • 3 rödlökar, tunt skivade

Rödvinsreduktion

  • 2 dl rött vin (fylligt)
  • 1 kvist färsk rosmarin, repad

Redning

  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten

Topping

  • 200 g chèvreost, skivad i 1 cm tjocka skivor
  • 1 färska fikon, klyftat i 4 delar
  • 8 msk honung

Gör så här

Polentsnittar

  1. Koka upp vattnet och tillsätt polentan under omrörning. Koka upp och låt småkoka i ca 5 minuter tills polentan har blivit en tjock gröt.#
  2. Tillsätt parmesanosten. Bred ut polentan i ett 1,5 cm tjockt lager på en plåt eller skärbräda med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper på polentan och jämna till ytan tills det är jämntjockt. Ställ in i kylskåpet och låt stelna. Skär upp i snittar.

Karamelliserad rödlök

  1. Smält smör i en stor stekpanna.#
  2. Tillsätt rödlöken och låt steka på medelvärme i en halvtimme tills rödlöken har släppt all vätska och blivit spröd och söt. Sätt den karamelliserade rödlöken åt sidan, men tvätta inte ur stekpannan.

Rödvinsreduktion

  1. Tillsätt rödvinet i samma panna du stekte rödlöken i och låt koka på medelvärme tillsammans med rosmarin.#
  2. Koka tills rödvinet har minskat till hälften av mängd och tillsätt redningen under omrörning. Rör om väl.

Servering

  1. Montera förrätten med polentasnitten i botten och en skiva chèvreost. Toppa med karamelliserad rödlök och en fikonklyfta och ringla över rödvinsreduktionen samt honung.