Tagliata på ryggbiff

POPULÄRT
Tagliata på ryggbiff
Foto: Tv4

Tagliata på ryggbiff

Av: Victoria i Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h

Tagliata på ryggbiff med cheddargratinerad potatis och aioli är en fullträff till huvudrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tomater

  • 250 g tomat, mixade (små i olika färger)
  • olja
  • salt
  • peppar

Ryggbiff

  • 800 g ryggbiff
  • salt
  • svartpeppar
  • 300 g kantareller, smörstekas med salt och peppar
  • 1 förp rucolasallad
  • 1 dl pumpakärnor, rostade och salta
  • 100 g parmesanost
  • 2 salladslökar (det gröna)

Potatis

  • 1 kg potatis (små)
  • 200 g cheddarost
  • 1 msk jalapeño, på burk

Aioli

  • 3 äggulor
  • 3-4 dl rapsolja
  • 2 king solo vitlökar
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 citron

Gör så här

Tomater

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Dela tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Strö över salt och lite peppar. Rosta tomaterna i mitten av ugnen i 4 timmar tills de är väl rostade.

Ryggbiff

  1. Låt köttet vila i rumstemperatur ca 1 timme före tillagning. Krydda med salt och svartpeppar.
  2. Grilla eller stek köttet i en grill- eller stekpanna ca 4–5 minuter på varje sida tills det når 58 grader i innertemperatur. Låt köttet sedan vila i folie i ca 15 minuter.
  3. Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett fat. Toppa med smörstekta kantareller, tomaterna, rucola och rostade pumpafrön. Hyvla över parmesan.
  4. Servera med cheddarostpotatis och aioli.

Potatis

  1. Koka potatisen i ca 12 minuter.
  2. Lägg upp potatisarna i en ugnsform, smasha dem med en matsked och toppa med cheddarost och inlagd jalapeno.
  3. Gratinera sedan potatisen i ugnen i 10 minuter på 225 grader.

Aioli

  1. Separera äggen och häll i 3 äggulor i en torr och ren skål.
  2. Droppa i oljan i en stråle och vispa kraftigt med elvisp tills den tjocknar
  3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och svartpeppar. Rör ner några droppar citronsaft samt finrivet skal i aiolin.