Taco- och auberginegratäng

koket.se
Taco- och auberginegratäng
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Taco- och auberginegratäng

14 ingredienser

En oslagbart god gratäng med tacokryddad köttfärsås, bechamelsås och aubergine.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g aubergine
  • olja, till pensling

Köttfärssås

  • 500 g nötfärs (veggofärs går också bra)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 förp taco kryddmix
  • 2 dl vatten

Bechamelsås

  • 5 dl mjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl riven ost
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 1 dl riven ost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  2. Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med olja och tillaga mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills auberginerna får färg.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuka i olja i en gryta eller stor kastrull. Lägg i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt taco kryddmix och fräs lite till.
  4. Häll på krossad tomat, vatten och låt puttra med locket på glänt i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Gör under tiden bechamelsåsen. Vispa ihop mjölk, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning. Fortsätt vispa och låt sjuda i 2-3 minuter. Ha koll så den inte bränns vid.
  6. Stäng av värmen och rör i den rivna osten tills den smälter i såsen.
  7. Bred ut lite av ostsåsen i en ugnssäker form. Lägg på aubergineskivor, därefter köttfärssås och sedan ostsås. Fortsätt varva och avsluta med ostsåsen. Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.