Ugnsbakad röding med vitvinssås

Ugnsbakad röding med vitvinssås
Foto: Tv4

Ugnsbakad röding med vitvinssås

Av: Sylvia - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h och 20 min

Ugnsbakad röding med vitvinssås samt potatismos med smak av kräftor och dill, en trippel i giftermål där fisk, sås och mos smälter i gommen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

Till denna maträtt serverar jag samma vin som i såsen.
6311 Stoneleigh Sauvignon Blanc, väl kyld!

Ingredienser

portioner

Potatismos med kräftsmak

  • ca 800 g potatis
  • 2-3 dl grädde
  • 100 g smör
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 knippe dill
  • 200 g kräftstjärtar i lake

Ugnsbakad röding

  • 1 röding eller 2 mindre fiskar
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja
  • 50 g smör
  • flingsalt [ca 3 msk per fisk]
  • svartpeppar, nymald (ca 1 krm per fisk)

Vitvinssås

  • 25 g smör
  • 5 schalottenlökar
  • 3,5 dl vitt vin
  • 2,5 msk fiskfond
  • 3 dl grädde
  • 0,5 krm strösocker
  • maizenaredning, vispa tills det tjocknar lite
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen

Gör så här

Skala och dela lökarna i fyra delar. Stek i smör på låg värme i kastrull. Låt inte löken brännas, det ska "smälta" i kastrullen.

  1. Tillsätt vin och fiskfond, salt och peppar. Låt småputtra i 30 min och rör om ibland.

Skala och koka potatisarna tills de är mjuka (ca 40 min). Häll bort spadet från kräftstjärtarna och låt dem ligga på hushållspapper.

  1. När vitvinssåsen puttrat i 30 min, ta en sil och sila bort löken. Tillsätt grädden och en nypa socker.
  2. Låt såsen koka upp men sänk genast plattan och låt såsen puttra i 30 min till. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt och peppar efter smak. Red med lite maizena OM det behövs.
  3. Låt såsen vila i kastrullen på svag värme. Glöm inte att röra om ibland.
  4. Sätt ugnen på 125 grader.
  5. Skölj av rödingen i kallt vatten på in- och utsidan. Salta och peppra fisken invändigt. Fyll den med finhackad dill och persilja.
  6. Lägg tunna skivor smör på en plåt. Placera fisken därpå och in i ugnen med en stektermometer. Fisken är färdig när den står på 48 grader (kontrollera med att fisken ska släppa från benet, ibland sitter ju termometern inte på "rätt ställe").
  7. När potatisarna är mjuka – häll bort vattnet. Tillsätt smöret och mosa. Häll i grädde, salt och peppar. Rör om med en visp. Små potatisbitar är bara gott så använd EJ elvisp.
  8. Ta ut fisken när 48 grader är uppnått. Lyft bort skinnet. Lägg fisken på tallriken. Häll upp såsen (tips! värm såsskålen i mikron för att såsen inte ska få en hinna på sig). Vänd ned kräftstjärtarna och dillen potatismoset och lägg sen direkt på tallriken.