Kroppkakor med skirat smör och rårörda lingon

Kroppkakor med skirat smör och rårörda lingon
Foto: TV4

Kroppkakor med skirat smör och rårörda lingon

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

14 ingredienser

1,5 h

Ludvigs succérecept på kroppkaka med rimmat sidfläsk och kryddpeppar från auditionen i Sveriges mästerkock.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 5 kg mjölig potatis
  • 12 ägg
  • ca 1 kg vetemjöl
  • salt

Fyllning

  • 4 kg rimmat stekfläsk, finhackat
  • 10 gula lökar, finhackade
  • 1 stor påse kryddpeppar, nymortlad
  • 200 g smör
  • angostura bitter
  • ev salt

garnityr

  • smör, skirat
  • rårörda lingon
  • äpple, finhackade
  • färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen med lite salt tills den är genomkokt. I tryckkokare går det på 5 minuter och går potatisen sönder gör inte det heller något, nästa steg är nämligen att pressa den ner i hotellpanna och låta svalna så att man kan ta i den med händerna.
  2. Tillsätt äggen, saltet, och lite av vetemjölet. Blanda till en deg och tillsätt vetemjöl till dess att degen släpper.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda till en slät deg. Den skall vara lättarbetad och inte för hård men samtidigt inte kladda. Mjöla händerna och tillsätt mjöl efter behov.
  4. Finhacka lök och fläsk, lägg i kall stekpanna med smör och ställ på medelvarm platta så att fettet från fläsket renderar under uppvärmningen. Stek tills gyllenbrunt och krydda med nymortlad kryddpeppar och angostura bitters. Smaka ev av med salt om det behövs, men ofta räcker det med stekfläskets sälta. Låt fyllningen svalna något.
  5. Nyp en handfull av degen och klappa ut mellan händerna till en cirkulär skiva och lägg i kupad hand. Skopa i fyllning, slut handen och pilla ihop skarven så att du får kroppkakor stora som tennisbollar. Koka i saltat vatten tills de flyter upp till ytan och servera med skirat smör, äpple, persilja och rårörda lingon.