Ångad havsabborre med saffransbulgur

Ångad havsabborre med saffransbulgur
Foto: TV4

Ångad havsabborre med saffransbulgur

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

34 ingredienser

Ångad havsabborre med saffransbulgur, tomatsås, fetaostfyllda tomater och yoghurt. Omöjligt att inte bli inspirerad av alla smaker, dofter (och en och annan lukt…) på basarerna i Istanbul. Att det skulle bli fisk till varmrätt stod klart så snart vi smakade sumak – en riktig höjdare med sin peppriga syra. /Röda laget

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Havsabborre

  • 14 havsabborre, filéer, utan skin
  • 2 l vatten
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 3 msk sumak, turkisk krydda
  • olivolja

Saffransbulgur

  • 1 l bulgur
  • 2 l vatten
  • 1 g saffran
  • 1 rödlök, finhackad
  • 3 msk dill
  • 3 msk persilja
  • olivolja
  • salt

Tomatsås

  • 9 klyftor vitlök, hackade
  • 1 rödlök, hackad
  • ca 1 dl tomatpuré
  • 3 förp krossade tomater
  • 3 tsk strösocker
  • 3 tsk sumak
  • 1,5 tsk nigellafrön
  • salt

Yoghurt

  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 3 msk persilja
  • 3 msk dill
  • 1 citron, saft
  • salt

Fetaostfyllda tomater

  • ca 30 körsbärstomater
  • 100 g fetaost
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Servering

  • dill
  • persilja

Gör så här

Havsabborre

  1. Blanda vatten, socker och salt i en bunke och lägg i havsabborrefiléerna, låt stå 30 min. Skölj av och torka av fisken, olja, salta och krydda med sumak. Ånga sedan fisken tills innertemperaturen når 47 grader.

Bulgur

  1. Koka upp vattnet, stäng av plattan och häll i bulgur, saffran och en nypa salt, sätt på lock. Låt stå ca 15 min, eller tills bulgurn är kokt (OBS lyft ej på locket). Blanda sedan bulgurn med rödlök, persilja, dill och smaksätt med salt och citron.

Tomatsås

  1. Svetta av vitlöken och rödlöken i en kastrull tills de är mjuka. Rör ner tomatpurén och svetta av den med. Häll i burktomaten, socker, sumac, nigellafrön och låt sjuda ca 20 min. Smaksätt med salt.

Yoghurtsås

  1. Blanda turkisk yoghurt, persilja, dill och citronjuice, smaksätt med salt.

Fyllda tomater

  1. Blanchera cocktailtomaterna i ca 1 min, i kokande vatten. Lägg dem i en skål och häll över vitvinsvinägern, socker och vattnet och låt stå ca 30 min. Efter 30 min ta upp tomaterna från lagen och skär bort kvistdelen. Gröp sedan ut kärnhuset och fyll med fetaost.

Montering

  1. Häll tomatsåsen över fisken. Lägg en yoghurtspegel längst ner i tallriken. Lägg en klick bulgur över och fisk överst. Pynta tallriken med de fetafyllda tomaterna och plockad dill och persilja.