Smörstekt lax med apelsinhollandaise

Smörstekt lax med apelsinhollandaise
Foto: Martin Cederblad
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Smörstekt lax med apelsinhollandaise

21 ingredienser

45 min

Perfekt mat när du känner dig pigg och fysisk och vill stanna i den känslan en stund till. Kombinationen av mjäll lax, syrlig apelsin och mjuka och knapriga grönsaker är djupt tillfredsställande och gör inte kroppen det minsta sömnig. /Sigrid Bárány

Se fler recept från

Sveriges mästerkock

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • smör, till stekning

Apelsinhollandaise

  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 apelsin, saften från hela samt zest från halva
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • citron, saft
  • cayennepeppar och salt

Bräserad fänkål och rödlök

  • 2 små fänkålsstånd (eller 1 stor)
  • 2 rödlökar
  • smör, till stekning
  • 2 dl vatten
  • ev En skvätt vitt vin
  • salt
  • malen svartpeppar

Apelsin- och vitlöksslungade sockerärtor och broccoli

  • 250 g sockerärtor
  • 200 g sparrisbroccoli (eller 1 broccoli)
  • salt (efter smak)
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 apelsin, zest

Gör så här

Apelsinhollandaise

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar kola. Ställ åt sidan.
  2. Blanda äggulor, apelsinsaft, apelsinzest och vinäger i en metallskål eller kastrull, ställ i sjudande vattenbad och vispa kraftigt tills blandningen tjocknar.
  3. Ta kastrullen ur vattenbadet och vispa i smöret lite i taget. Se till att få med smörets bottensats – det är där smaken sitter. Smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.

Bräserad fänkål och rödlök

  1. Skär av de gröna topparna på fänkålen. Klyfta fänkålen och rödlöken men låt rotstocken sitta kvar på lökarna så att klyftorna håller ihop.
  2. Bryn fänkålsklyftorna och de hela lökarna i smör, salta och peppra. Ta upp lökarna. Slå på vatten på fänkålen och eventuellt en liten skvätt vitt vin och bräsera i 10 minuter.
  3. Lägg sedan i lökarna och bräsera ca 10 minuter till eller tills grönsakerna är mjuka.

Apelsin- och vitlöksslungade sockerärtor och broccoli

  1. Skär sockerärtorna på längden i två–tre remsor och dela broccolin i små buketter.
  2. Sjud grönsakerna i saltat vatten tills de precis har mjuknat (broccolin behöver ca 4 minuter, sockerärtorna 1–2). Häll av och låt ånga av.
  3. Smält smöret på medelvärme och fräs fint skivad vitlök utan att den tar färg, vänd ner apelsinzesten och därefter sockerärter och broccoli och låt det bli genomvarmt.

Innan servering

  1. Salta laxen och stek den i smör på medelvärme 2–3 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Laxen ska ha kärna, dvs vara rå i mitten.
  2. Servera fisken på en bädd av broccoli och sockerärter, med såsen och rödlöks- och fänkålsklyftorna till.