Sparrisrisotto med gremolata

Sparrisrisotto med gremolata
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Sparrisrisotto med gremolata

16 ingredienser

45 min

Sparrisrisotto med gremolata, en risotto enligt recept av Sveriges mästerkock 2011, Louise Johansson.

Ingredienser

portioner

Sparrisrisotto

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2,5 dl carnaroliris (eller avioriris)
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl hönsbuljong (kan bytas till grönsaksbuljong för vegetariskt alternativ)
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 3 msk smör
  • 1 knippe grön sparris
  • 2 dl babyspenat
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • gräslök, hackad

gremolata

  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 dl färsk bladpersilja, plockad
  • 1 dl olivolja

Gör så här

Risotto

  1. Fräs schalottenlök lök på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt ris och fräs glansigt ytterligare någon minut,
  2. Slå på vin och hälften av hönsbuljongen, låt svälla på låg värme under lock.
  3. Tillsätt resterande buljong när vätskemängden minskar och rör om emellanåt.
  4. Hacka sparrisen i centimeterstora bitar, spara knopparna.
  5. Tillsätt parmesanost i riset när det fortfarande har en liten kärna. Tillsätt smöret och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  6. Rör i sparrisbitar, babyspenat och hackad gräslök.

Gremolata

  1. Mixa alla ingredienser med stavmixer eller blender till en grön sås.